Не можем да бъдем безучастни. Не можем да кажем - тук някакви хора умират, това си е украински проблем. Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия. Затова и ние вчера от "Продължаваме промяната" обявихме, че ще гласуваме "за" военна помощ за Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка.

Той изрази надежда, че следващата седмица българският парламент да вземе решение да изпрати военна помощ на Украйна.

"На Зеленски ще кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия. Ние ще гласуваме за военната помощ за Украйна. Ще продължим да я подкрепяме. Това не е само техен проблем. Риториката, която чуваме от няколко месеца, е "Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо". Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим", попита риторично Петков.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял - ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

"Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти... Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население", добави премиерът.

Петков коментира за пореден път и решението на Русия за спирането на доставките на газ за България.

"Това не ни изненада, бяхме готови със стратегия още през февруари. Имахме алтернативни източници и осигурени количества в Чирен. Това, което Русия се опита да направи едностранно - да ни извие ръцете, се оказа недобре планирана стратегия", категоричен е той.

Кирил Петков допълни, че България няма да плаща в рубли, нито през трети страни, които не са включени в договора.

"Това е все едно вашият наемодател да ви каже - няма да плащате на мен, а на друг и в друга валута. Ако се съгласите, какво ще е следващото искане?", каза още министър-председателят.