Моряците от кораба "Царевна" край Мариупол, чиято евакуация започна в сряда, най-вероятно ще се върнат у нас в понеделник. Това съобщи премиерът Кирил Петков пред журналисти в Раднево. Той обясни, че хората са в безопасност, и разясни как се е случила евакуацията.

"През цялото време поддържахме контакти с българския кораб, говорил съм няколко пъти с капитана, включвал съм през моя телефон близки на моряците. Три пъти сме били в готовност да ги изкараме от кораба. Едновременно с това говорихме и с украинската страна, и с руската страна, защото не знаехме коя от двете страни ще завладее пристанището. Когато се успокои боят, един от моряците беше отишъл до руската част и когато те дадоха възможност за времеви прозорец, съгласувахме с военното разузнаване и те ги поеха оттам", разказа Петков.

Премиерът посети комплекса "Мини Марица-Изток" в Раднево, за да се срещне с миньори, представители на синдикални организации и да се запознае на място с производствения процес.

Докато в парламента все още се провеждаха дебатите по кандидатурата на Любомир Каримански от "Има такъв народ" за управител на БНБ, Кирил Петков изрази очакването си, че Каримански няма да събере нужната подкрепа. Той отново постави като вариант обсъждането на други кандидатури за поста между коалиционните партньори, но не посочи дали вече има конкретни предложения.

"За нас не беше добра стъпка да нямаме обединение около една личност. В момента това гласуване да протича, много по-смислено беше всеки да даде крачка назад. Не бързаме за никъде. Но това, което видяхме, е че една от коалиционните партии реши, че на всяка цена този избор трябва да се случи", посочи Петков.

Премиерът допълни, че по принцип оттук-нататък независимо коя кандидатура на кой е, ако три от четирите партии не одобряват дадена личност, всеки от коалиционните партньори да си оттегли предложението и по този начин да има правило за този тип ситуации.

"Надявам се всички да сме си научили урока от тази ситуация и се надявам, че подобно поведение един човек за една позиция на всяка цена не е най-конструктивното в случая", каза още министър-председателят.

По думите му не може да се говори директно за разцепление в коалицията, но това, което от "Продължаваме промяната" са обещали на избирателите си, е да работят принципно.

"С други думи тази мантра "стабилност на всяка цена" не е при нас. При нас е стабилност при спазване на принципите, които сме обещали на хората".

Петков определи като фалшива новина информацията, че министърът на външните работи Теодора Генчовска е подала или ще подаде оставката си.

Във връзка с предстоящото му посещение в Република Северна Македония премиерът заяви, че отива, за да покаже усилията на правителството българската общност в Северна Македония да бъде подкрепена. Той отрече да е подписал какъвто и да е документ, който да променя рамковата позиция на България относно пътя на съседката ни към Европейския съюз.

"Правителството на Северна Македония осъзнава какъв приоритет за България е българската общност там и работим заедно да се вдигне приоритета на тези хора в македонското общество. Едновременно с това се надявам това, което всички сме го заявили, че Република Северна Македония трябва да бъде част от Европа, да се движим и от двете страни на границата прогресивно в тази посока", посочи Петков.