Не можем да подкрепим правителство с първия мандат и не искаме участие на министри от ГЕРБ-СДС в наше правителство, но искаме правителство. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков в предаването "На фокус" по "Нова телевизия".

Нашите избиратели ясно казаха, че ние имаме мандат да действаме с политиките, които обещахме. Ние никога не сме обещавали, че ще има коалиционно правителство и няма как да се отметнем от тези си обещания, добави Петков.

По думите му вариантите пред първата по големите политическа формация са няколко. В първия партията на Бойко Борисов трябва да се коалира с ДПС, БСП и ИТН. Вторият вариант бил разговори с ПП-ДБ. Те обаче също идвали с условности. "Ние казваме: Не можем да подкрепим с първия мандат и не искаме участие на ГЕРБ министри в нашето правителство, но искаме правителство", посочи бившият министър-председател.

Той коментира, че "ключът" е ПП-ДБ да предложат правителство на малцинството, а заедно с ГЕРБ-СДС да говорят по политики.

Петков посочи,  че ако бъдат поканени на разговори от ГЕРБ, ще отидат, за да говорят за политиките, по които биха работили с втория мандат.

Според мен е много разумно, ако те искат да видят що за правителство ние ще предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем, каза Петков. На тази среща ще бъдат представени политиките и срокът, в който евентуалното правителство на малцинството може да функционира, обясни Петков. "Аз не бих дал празен чек на никого", подчерта Петков.

Не е казано, че срокът трябва да е четири години. Срокът може да е до влизането на България в еврозоната и Шенген, добави съпредседателят на ПП-ДБ.

Ако искат контрол върху това правителство, имат силни парламентарни методи за това, според Петков. Ние нямаме проблем с контрола, нямаме проблем да изразим какви са политиките. Готови сме да поемем риска, особено, ако знаем за какви политики сме се съгласили и за какъв срок, каза още той.