България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ на Украйна. Такова решение е взело правителството, съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг.

"Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна. Това е братоубийствена война. В момента от двете страни млади войници - вече няколко хиляди, са загинали. Едновременно с това имаме и доста цивилни жертви, а и много голяма част от цивилното население в Украйна се крие по спирките на метрото и очаква всеки  ден и всяка нощ да има унищожение на техните домове", заяви българският министър-председател.

По думите му вече е направен пълен списък на сънародниците ни в Киев, които са заявили желание да бъдат евакуирани.

"В момента новият брой е около 140 човека, имаме 30 човека в посолството и чакаме зелен коридор, когато да бъде безопасно и да можем да ги изтеглим от Киев", подчерта Петков.

"Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война", категоричен беше премиерът и продължи:

"Казвам го пак отново - братоубийствена война. Толкова е жалко как един лидер стои в безопасност на дългата маса, а млади войници, заради неговите ужасяващи решения, загиват".

С това се присъединяваме към групата на 25-те страни  ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддържка, обясни още Петков. 

По думите му в тази помощ се включват дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла.

"Едновременно с това от утре ще бъде отворена и сметка, която ще се вижда на Червения кръст, където ще се събират средства. Тези средства ще се използват за бежанците, които идват от Украйна", отбеляза премиерът и допълни, че мигрантите трябва да бъдат интегрирани в максимално бърз срок като част от работещите хора в България.

"Призоваваме Руската федерация да се откаже от тази зловеща дейност, която прави в момента. Но Путин трябва да знае, че целият свят осъжда неговите действия", подчерта Кирил Петков.

От своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че въоръжените ни сили се намират в пунктовете за постоянна дислокация и базиране. 

"Извършват планова дейност за повишаване на готовността си за реагиране на кризи в национален и съюзен формат. Влошаващата се среда на сигурност в Черноморския регион наложи предприемане на мерки в отговор на криза. Формирования от всички видове въоръжени сили провеждат и командване провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост за вземане на обосновани решения. Поддържаме готовност и провеждаме мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни. Подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на Република България. В момента е в ход увеличаването и на участието ни в операция на ЕС в Босна и Херцеговина", каза адм. Ефтимов.