Г-н Пеевски днес беше по-честен. Той каза, че колкото и гласове да имат след изборите, ще си говорят с ГЕРБ. Докато Борисов каза, че няма да си говорят. Време е да не се срамуват и да излязат да кажат, че управляват заедно. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред журналисти в парламента.

По думите му ГЕРБ и ДПС са неформална коалиция, която ще управлява заедно и след това.

Кирил Петков защити успехите на правителството, свързани с увеличаването на раждаемостта като представи графики. "Раждаемостта е ниска при ГЕРБ, а след това се е повишила. Това е така, защото има безплатни детски градини, хората видели сигурност, минималната работна заплата се повишила. Ако се върнем към стария модел, раждаемостта ще продължи да е проблем, категоричен бе той. С новия модел и демографията ще бъде решена", допълни Петков.

"Последното, което искам да кажа по темата за истината е, че няма как да кажат, че не знаят какво пише в Конституцията. Те са най-голямата политическа партия в парламента. Те казват на депутатите какво да гласуват. Това да казват, че четирите дами са преговаряли с нас, не знаят кой е Калин Стоянов - стига толкова. Време е хората да си поемат отговорността", коментира още Петков.

Ще поискаме от избирателите да ни дадат силата да отстояваме приоритетите от споразумението, което предложихме при ротацията, заяви Христо Иванов. 

Кой предложи текстовете в конституцията?

Все пак законодателният процес изисква определено вникване. Има разлика между политическо решение за определени текстове, разработването на тези текстове - кой ги е внесъл, кой ги е гласувал и кой е авторът на тези текстове, защото авторът на законодателните актове е Народното събрание.

Моят коментар беше насочен към това, че аз, както винаги, отказвам да възпроизвеждам срещи, които са се случили при затворени врати. Нашата позиция на ПП-ДБ беше абсолютно ясна - ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ръководствата на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел, защото няма много къде да се отиде. Този възможен модел е по-сложен за прилагане, защото изисква повече действия, но той има своите предимства и това не е по никакъв начин нещо, от което ние да се разграничаваме и да търсим начин да го описваме като нещо негативно, каза Иванов. 

Христо Иванов, председател на "Да България"

Снимка: БТА

Лошото в случая е, че както това, че президентът всъщност се опитва да прави кампания в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше служебното правителство, така и фактът, че бяхме пратени на избори, преди да можем да завършим конструкцията. Имаше предвиден Закон за служебното правителство, който трябваше да бъде приет, но нямаше време това да се случи, коментира още лидерът на "Да България". 

За работата по текстовете за конституционните промени - имаше конституционна комисия, тя е работила по конкретните текстове. На всеки един етап е имало преговори и са се постигали някакви компромиси, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал и всички останали като овчици са се наредили и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание. Молбата ми е да спрем с тези спекулации.

И да си зададем въпроса: Защо България трябваше да бъде пратена тези избори?

Няма нито един политически аргумент за това в момента. И те (ГЕРБ) не могат да обяснят с кого ще управляват, с кого ще говорят.

Запитан "Ще спрете ли да си говорите с тях след изборите?", Христо Иванов заяви: 

"Ние не сме спирали да говорим с никого, това е основно правило при нас. Въпросът е за какво говорим. Говорим за ясни приоритети, които бяха формулирани в меморандума, който ние обявихме и който беше проблемът, защото очевидно не можа да бъде преглътнат."

В отговор на въпрос "Ще се коалирате ли с ГЕРБ след изборите?", Иванов отвърна: 

"Ангажиментите, които ще поемем по отношение на формулата за управление, е нещо, което ще изработим заедно с нашите колективни партийни органи и ще ги обявим ангажиращо, така че ще има абсолютна яснота много конкретно как ще подходим към този въпрос. Но ние стоим на позицията, с която завършваме този парламент: споразумението, което предложихме, е това, в името на което ще търсим възможност да се управлява България. Въпросът е избирателите да ни дадат тази сила, с която да можем наистина да отстоим тези приоритети." 

Атанас Атанасов очерта отново като червена линия МВР и призова да не е на този пост по време на служебното правителство Калин Стоянов. 

 "Искам да ви кажа нещо друго важно. В навечерието сме на поредните избори. Те трябва да бъдат честни и прозрачни. За пореден път призоваваме определения за служебен премиер да не предлага за вътрешен министър Калин Стоянов. На този човек ние от ПП-ДБ нямаме никакво доверие. Това е изключително важно в един политически процес - политическите сили да имат доверие на тези, които организират изборите. МВР е най-важното при организацията на едни избори. Искам да ви кажа два факта. Август миналата година Калин Стоянов смени 18-19 директора на ОДМВР без да съгласува с никой тези свои действия. На местните избори имаше между 400 000 и 500 000 недействителни гласове и нямаше нито една реализирана операция за неутрализиране на купуване на гласове. Това показва, че този министър не е надежден. В крайна сметка служебния министър-председател трябва да чуе гласа на всички политически сили", завърши ген. Атанасов.