Кирил Петков констатира, че ГЕРБ и ДПС действат в синхрон като една политическа сила.

"По места се заформя нещо интересно - ГЕРБ и ДПС работят като една политическа формация. Например в Търговище, Пазарджик и в други градове двете партии подкрепят един и същ кандидат за кмет. Мисля, че както ние с ДБ се обединихме, виждам подобно обединение с ГЕРБ и ДПС в местната власт", каза съпредседателят на ПП в ефира на бТВ.

Загубата на изборите по места няма да доведе до промяна във властта, отбеляза той и обясни кога такава може да има.

"Единственият начин да се промени държавното управление, е ако колегите от ГЕРБ решат да направят алтернативно мнозинство с "Възраждане", ДПС и БСП", предупреди Кирил Петков.

Петков похвали работата на премиера Николай Денков, който започвал да надминава и неговия рейтинг.

"Премиерът Николай Денков показа как минава през политически кризи. Неговият рейтинг започва да се качва над рейтинга над политици като мен, като Борисов. Той показва една твърдост, когато е убеден в нещо - движещо за него е да не се случи така, че да се създаде криза у нас във връзка с бензина и дизела, а същевременно руският петрол да спре да бъде основното гориво за България, без да вдигне цените. Той се грижи да има правилните политики, но по умерен начин, за да не платят гражданите висока цена", заяви Петков.

В отговор на обвинения на Делян Добрев от ГЕРБ, който твърди, че всеки път, в който на масата се постави темата с дерогацията, премиерът "хвърчи в НС с лист, на който пише оставка и казва на Пеевски и Борисов, че я подава", Кирил Петков е категоричен: "Силата на премиера Денков е, че когато е убеден в нещо, той е много твърд. Той в началото заяви, че ако реформите се случват, той ще продължи да е премиер.

Петков коментира и предстоящата ротация в кабинета, след като нееднократно през последните седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че когато дойде моментът, ще бъдат сменени неработещите министри.

"Точната ни уговорка с ГЕРБ е, че ако искаме смяна на министър, и ГЕРБ, и ПП-ДБ трябва заедно да се съгласят. Това значи, че нито една формация не може индивидуално да смени някой министър. Преди един министър да бъде сменен, ние трябва вътрешно да решим, че искаме да го сменим, ГЕРБ също да го решат вътрешно, и чак тогава да се случи ротация", обясни Петков.

Той защити и финансовия министър Асен Василев, също на прицел на партньорите в управлението през последните дни.

"Асен Василев се справи брилянтно. Относно вземането на външен дълг - говорят се опорки, които не са верни. Ние заедно с ГЕРБ гласувахме бюджета, в който пише какъв дълг можем да вземем. 3 милиарда от този външен дълг е изплащане на стар дълг, взет от министър Горанов, и останалите са за покриване на 3-те процента дефицит", поясни още той.

"Показахме в последните 60 дни в парламента, че въпреки всички противоборства успяхме заедно да направим реформите, заложени в ПВУ още преди година", каза още Петков.

Попитан дали ще подкрепят ли кандидати на ГЕРБ, ако нямат свои представители на балотажа по места, той отговори: "Не трябва да има град в България, в който да не сме първа или втора политическа сила на балотаж. Играем за победа".

И добави, че "лидерите носят отговорност". "За нас властта е смислена, ако може да носи промяна. Ако не може - няма смисъл от нея. Ако имаме кметове със същите характеристики, каквито има премиерът, ако хората го харесват, то тези хора могат да променят България".