"Живко Коцев каза, че е бил заплашван и е под натиск от висши лица от прокуратурата. Ако главният прокурор го е заплашвал, това е престъпление, връщане към мутренските години. Това е дълбоката държава, която тръгва срещу теб" - това коментира в предаването "Лице в лице" по bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той заяви и че докато ГЕРБ е управлявана от Делян Пеевски, бе биха влезли в коалиция с партията на Бойко Борисов. 

Малко преди интервюто, стана ясно, че Живко Коцев оттегля оставката си като главен секретар на МВР, като обяви, че тя е била подадена под натиск. На брифинг заедно с него премиерът в оставка Николай Денков добави, че в откровен разговор с Коцев той признал за "натиск от страна на вътрешния министър и на много високопоставени лица в прокуратурата". 

"Ако го е накарал под натиск да си подаде оставката, това е безумно. Представете си да четем заглавие - "Главният прокурор заплашва лично главния секретар на МВР". Ако това е вярно, надявам се да се самосезира Даниела Талева и да започва това разследване". Другият човек, който оказва натиск, е Калин Стоянов. Той не е страшен в сравнение с главния прокурор", коментира Кирил Петков. 

Той поздрави Живко Коцев за това, че не се е преклонил и е застанал като мъж, "когато цялата система е тръгнала срещу теб". 

Петков предположи, че кабинетът "Главчев" не е реден от кандидата за премиер, а от Бойко Борисов и Делян Пеевски

"Тези хора забравиха къде са. Те се връщат обратно в тези години, които мислехме, че са част от историята. Това, че възможните служебни премиери са близки до ГЕРБ не е проблем. Конституционният текст казваше, че посоченият премиер трябва да съгласува служебния кабинет с политическите партии. Димитър Главчев дойде с готов кабинет с министри. Проблемът не е в Главчев, а в това кой е редил кабинета. Идеята да сложиш точно Калин Стоянов цели да взривиш демократичната общност", посочи съпредседателят на ПП.

Извън темата за ръководството на МВР, Петков коментира още, че не би направил коалиция с ГЕРБ, докато партията е управлявана от Пеевски. 

"Докато Пеевски управлява ГЕРБ, няма да влезем в никаква коалиция с тях. Тук има много хора в ГЕРБ, които ще ме разберат. Въобще не отричам, че в последните 9 месеца имахме много срещи, в които са Пеевски и Борисов. Осъзнахме, че те са едно. Разбрахме, че Борисов не взима сам решения. Работехме по нашата законодателна рамка и законите се случваха. Проблемът възникна, когато трябваше да се предаде реалната власт - регулаторите", каза Петков.