Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавируса в България може да има още през лятото. Той остро разкритикува предишните управляващи за липсата на информация и анализи за разпространението на заразата у нас, което не позволява да се направят обосновани прогнози.

В интервю за NOVA министърът каза, че експертите очакват пик през есента. Но дали ще е така, не може да се прецени, защото във ведомството няма аналитични доклади колко души са се срещнали с вируса.

"Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент", обясни Кацаров.

Д-р Кацаров е възложил на Центъра за обществено здраве да направи доклад. В понеделник ще има презентация от частна фирма за разпространението на заразата през последната година.

Пак в понеделник ще има нови правила за анализирането на пробите, за да не се забавя с месеци информацията за инфектирани българи с нови варианти на коронавируса, както се случи с индийския вариант. 10% от пробите ще се секвенират, смисълът да се изолира веднага заразеният, заяви д-р Кацаров.

Министърът е на мнение, че т.нар. делта щам е огромен риск. Притеснила го късната реакция на здравните власти - пробата от мъжа е взета на 5 април, резултатите ѝ станах ясни в средата на юни. Причината за това е липсата на процедура. За тази липса д-р Кацаров вини предшественика си като министър проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява у нас. Той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби", допусна Стойчо Кацаров.

Той каза, че основна задача е "да подготвим здравната система за нов пик".

Министърът информира, че за затягане на мерките се готвят прозрачни правила. Те ще съдържат ясни формулировки при какви показатели ще се налагат ограничения.

Запитан кой ще е първото място, което ще затвори, министърът отвърна: "Ще се затварят се най-рисковите места, които е възможно да се затворят".

Ако не искаме нищо да се затваря, трябва да се ваксинираме, призова д-р Кацаров.

"През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. От началото на годината до началото на май малко над 400 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината, за следващия месец са се ваксинирали още толкова. Значи около 800 000 са получили доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки", заяви той.

Той сподели, че в момента се и дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но не е привърженик на подобна идея.