Нито председателят, нито зам.-председателят на ГЕРБ дойдоха в сградата на Конституционния съд, съобщиха БГНЕС и "Фокус".
От партията изпратиха петима депутати, начело с Красимир Ципов, Димитър Лазаров и Емил Радев.

Ципов каза, че първата жалба е с искането на ГЕРБ за оспорване на изборните резултати в цялост и е подписана от 96 представители на ГЕРБ.
Единственият, който не е я подписал е Александър Ненков, който е син на конституционния съдия Румен Ненков.

За другите две жалби бяхме сезирани вчера от НФСБ и РЗС, добави Ципов. Тези две жалби са подписани от по 48 депутати.

Считаме, че всички субекти имат право да получат т.нар. конституционно правосъдие и чрез народни представители от нашата парламентарна група внесохме искане на РЗС и НФСБ
, мотивира действията на ГЕРБ депутатът.
По думите на Ципов, исканията се основават на конкретни доказателства за нарушения на територията на страната и чужбина.

В Турция са били извършени множество нарушения, като в големите градове Бурса, Измир и Истанбул, в разрез с конституционното решение в рамките на избирателния ден в една секция да могат да гласуват максимум 936 души, в някои секции са гласували 1500 души.

Повечето от тези гласоподаватели са били вписани "под линия", което повдигало съмнения, че са гласували с чужди документи за самоличност или по няколко пъти.

Депутатът беше категоричен, че ГЕРБ не упражнява натиск върху конституционните съдии, както твърди лидерът на БСП Сергей Станишев.

На въпрос дали нови избори ще са пагубни за развитието на страната Ципов отговори, че Конституционният съд трябва да се произнесе, когато е сезиран с искания по такива въпроси като законността на изборите и това не пречи държавата да се развива.

Преди сформирането на Народното събрание ГЕРБ трябваше да опита да прокара искането си до Конституционния съд чрез някоя друга институция. Това обаче щеше да усложни процедурата, а и главният прокурор например отказа да го направи.
Ако решат да образуват дело, по което да се произнесат дали вотът да бъде касиран или не, конституционните съдии нямат срок.