Четиредесет и четвъртото Народно събрание е в края на своя мандат. Скоро избирателите ще дадат своята оценка как сме работили отговорихме ли на техните очаквания, откликнахме ли на техните проблеми, намерихме ли правилните решения, но каквито и слабости и грешки да допуснахме, смятам, че не се отклонихме от правилната посока - България да бъде част от семейството на демократичните и правови държави, стремящи се към мир, свобода и благоденствие. Това посочи в декларация председателят на парламента Цвета Караянчева по повод 142 години от свикване на Учредителното събрание във Велико Търново.

"Това е рождената дата на българския парламент, важна дата за възстановената българска държава, за нейното изграждане, управление и развитие", заяви Караянчева.

По думите й и тогава в залата е имало сблъсъци, ожесточени спорове и противопоставяне, но и обединение в името на родината.

"В работата си бащите-учредители влагат възрожденски плам, в нея намира израз години трупана политическа енергия, а над всичко стои волята им за съзидание. Те добре са знаели, че от тях зависи каква ще бъде българската държава - дали тя ще бъде част от модерния свят, ще получи ли българският народ нови хоризонти", заяви в декларацията Караянчева.

Караянчева открои ролята на първата конституция - Търновската, благодарения на която, по думите й, се установяват демократични начала на общественополитическия живот и се дава път за европейското развитие на България.

"Заслужава си днес 142 години по-късно да си припомним думите на Екзарх Антим I, който казва при откриването на Учредителното събрание: Успехът на делото, за което сме се събрали, зависи от политическата мъдрост, която ще покажем", посочи още в декларацията Караянчева.