Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов допусна възможността да имат два мандата в ЕП.

Осем процента от гласувалите прецениха, че в ЕП трябва да има представители, които да отстояват българския интерес, посочи той пред медиите и определи кампанията като изключително трудна. Част от формациите, подбуждани от егоизъм, безсилие и външни фактори, концентрира огъня върху нас, каза Каракачанов и поздрави Ангел Джамбазки за резултата.

"Благодарим на тези българи, които ни подкрепиха. Те прецениха, че в ЕП трябва да има достойни българи, които да устояват българския интерес, а не такива, които да се чудят към кое европейско семейство да се залепят. Европейският парламент може би ще се промени след тези избори. Традиционната ляво-дясна коалиция, която много години управляваше Европа, няма да има мнозинство. Това е една предпоставка да се търси решение по друг начин на онези проблеми, които се задълбочават - нелегалната емиграция, двойните стандарти и т.н.", заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов след края на изборния ден.

Ангел Джамбазки на свой ред каза, че пет години се е борил за много каузи, сред които и интереса на българските предприемачи.

Ангел Джамбазки оцени получения резултат като задължение и възлагане на задача, която партията ще се постарае да изпълни. Той припомни, че през последните 5 години са били защитавани българските интереси в Европейския парламент по отношение на нелегалната имиграция, на мултикултурализма, борбата срещу двойните стандарти, както и са защитавани интересите на българските предприемачи. Предстоят да се изпълнят още много нови подобни задачи, заяви Джамбазки, давайки пример в автомобилния транспорт, производителите на торове и химикали, българската енергетика. "Това са все теми, които трябва да бъдат защитавани", изтъкна Джамбазки. Според него трябва да бъде защитавана и темата за правата на българите, извън територията на ЕС.

Водачът на листата на ВМРО - БНД предложи на всички български избрани представители в Европейския парламент да се съберат и да се зададат задачите, които са поставени от българите по време на изборите. "Да преценим кой в коя комисия трябва да отиде, който от какво разбира и да разпределим тези задачи отсега между седемнайсете избрани български представители", добави още Ангел Джамбазки.

Красимир Каракачанов отговори на журналистически въпрос, че партньорите на ВМРО, които не са пожелали да се явяват заедно с неговата партия на изборите, да потърсят вината първо при себе си. Той допълни, че не търси от никого извинения. "Има неща, които трудно ще забравя. Удари, нож в гърба, нанесен от хора, които смятат, че са мои коалиционни партньори", каза Каракачанов. Въпреки това нямало той да започне този разговор. По думите му все пак всяка от трите партии в коалицията води собствена политика.

Българските патриоти се обединиха около ВМРО и партньори, каза Джамбазки. Той очаква втори евродепутат при окончателно отчитане на резултатите. Предложи българските евродепутати да се срещнат, за да преценят как да процедират занапред в Европейския парламент.