Военният министър Красимир Каракачанов изрази очаквания Министерство на финансите да отпусне нужните пари за модернизацията на флота и на ВВС. Това заяви в отговор на въпрос на журналисти след края на видеоконферентната връзка с военните ни контингенти  министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Аз съм длъжен да вярвам на министъра на финансите. За проекта за модернизацията са необходими пари. Моето убеждение е, че министърът на финансите е убеден в това, което трябва да се случи. Няма за кога да забавяме тези проекти. Винаги съм го казвал - започнахме погрешно през 2015-2016 година с проекти за авиацията и за флота. На първо място трябваше да бъдат поставени сухопътни войски. Сумите, които сме предложили на Министерството на финансите, са суми без ДДС", каза Каракачанов.

Каракачанов очаква до края на май да бъде готов и проектът за флота. Очаква се следващата седмица Министерският съвет да обсъди предложенията за модернизация на сухопътните войски и ВВС. Общата стойност на проектите до 2024-та година е 2 милиарда и 700 милиона лева.

Парите за модернизацията на Българската армия са необходими. Проектът за нови бойни машини на Сухопътните войски е най-важният. Чрез него не само ще добием нова техника, а и ще спомогнем за възстановяване на нашата отбранителна промишленост. Нашата амбиция е машините да се асемблират в България и да се използват възможностите на някои наши предприятия - каза Каракачанов.

Средствата за предстоящия парад за 6 май и по повод 140 години от създаването на Българската армия са планирани в годишния план за бойната подготовка на личния състав на Българската армия, каза генерал-лейтенант Андрей Боцев в отговор на въпрос на журналисти и подчерта, че не са отпускани допълнителни средства за подготовката и провеждането на парада с участието на военнослужещи и техника.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев поздравиха военнослужещите от българските контингенти зад граница по случай празника на Българската армия - 6 май. В традиционната видеоконферентна връзка днес, 3 май, те им пожелаха здраве, успехи и все така професионално изпълнение на задачите в операции и мисии извън страната. Във видеоконферентната връзка участваха националните командири на контингентите в Афганистан полковник Георги Маргитин, Босна и Херцеговина полковник Николай Киров, Косово - подполковник Симеон Иванов и майор Румен Хайдушки от Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

 "Вашето присъствие в Афганистан е част от ангажимента, който имаме, но то допринася и за повишаване на опита, знанията и уменията на нашите военнослужещи". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към полковник Георги Маргитин, национален командир на 35-ия контингент, който участва в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Той изрази надежда участието им там да приключи успешно и всички да се завърнат живи и здрави в Родината.

 Към командирите на военните ни контингенти в Босна и Херцеговина и Косово министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна с думите: "Амбицията на България е да бъде регионален фактор на Балканите, чрез който да се налага политика за мир и стабилност в региона. Вашето присъствие издига авторитета и на Българската армия, и на българската държава". Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че българските военнослужещи са уважавани, както от местното население, така и от партньорите заради работата, която вършат за подпомагането на подготовката на местните сили за сигурност и издигането на техния отбранителен потенциал.

 "Днес се обръщам с думи на признателност към вас за това, че отлично изпълнявате задачите си до този момент, спазвате приетите процедури и планове за действие, не подценявате напрегнатата обстановка и реализирате по най-добрия начин една от трите основни мисии на Въоръжените ни сили". Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в своя традиционен поздрав към военните ни контингенти в чужбина.

 "Като истински войни вие имате куража да действате във високорискова среда и като истински професионалисти печелите доверието и уважението на хората, с които работите", обърна се генерал-лейтенант Боцев към националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. "Благодаря Ви, че със своята мисия показвате, че Българската армия е надежден съюзник в НАТО и в ЕС и изпълнява успешно и отговорно поетите ангажименти", категоричен бе началникът на отбраната".

 Към настоящия момент 205 военнослужещи от Въоръжените ни сили изпълняват с високо чувство на отговорност поставените задачи в операции и мисии извън страната. Със своите действия те допринасят за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените ни сили сред коалиционните ни партньори - каза генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ на Съвместното командване на силите.