Почетният лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви в студиото на БНТ, че в кабинета "Денков" има и министри на ДПС.

"100% ДПС има свои министри в кабинета, по делата им ще ги познаете", категоричен беше Каракачанов, въпреки че ДПС не бе обявен като партньор в коалицията, а участва в преговорите само за конституционно мнозинство, по официалните заявления на лидера му Мустафа Карадайъ и на ротационните премиери Мария Габриел и Николай Денков.

В петък Карадайъ коментира, че от ДПС няма да пречат на съставянето на правителството, за да има време да осъществяват промените в Конституцията, които изискват повече парламентарно време. Часове по-рано твърдата позиция на движението беше, че не подкрепя този кабинет.

Малко преди обявяването на състава на новия Министерски съвет, излъчен след преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ лидерите на двете формации проведоха консултации с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски в стаята на ДПС в парламента, след което бе обявено, че вече имат 160 гласа за промени в Конституцията в името на съдебната реформа. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов пък коментира, че няма значение чии са гласовете, ако това ще осигури провеждането на "правилната реформа".

По повод протестите срещу президента, състояли се в петък вечерта пред Президентството с мотото, че България е парламентарна република, член на НАТО и ЕС, и "тук не е Москва", Каракачанов коментира, че тъй като враговете са се прегърнали, сега им трябва нов враг.

"Радев е "новата дъвка", с която се оправдават, цената е да продължи старата схема. Тук за морал не може да става дума. Това е правителство не на национално спасение, а за продължаване на схемата, създадено за външен натиск", заяви бившият военен министър от кабинета "Борисов 3".

"Това е правителство, създадено под външен натиск. Около нас войната продължава, в нея вече участва Европа. Не е само войната в Украйна. Вижте Косово и действията на сръбския президент. Вижте Близкия Изток и събитията в Сирия. Изборът на Ердоган", изреди предизвикателствата почетният председател на ВМРО и предрече, че страната ни ще даде цялото си въоръжение на Украйна.

Той коментира и бившия премиер: "Когато Кирил Петков ви казва "добро утро", бъдете сигурен, че слънцето залязва. Този човек е в основата на предателството на българската държава по отношение на Северна Македония."