Кандидатът на ГЕРБ-СДС за управител на Здравната каса Иванка Динева се отказа от участие в процедурата за избор, която е предвидена за днешното извънредно заседание на парламента от 13 ч.

В писмо до председателя на Народното събрание Динева посочва, че се отказва по лични причини.

Писмото е заведено минути след 9 часа тази сутрин. В началото на месеца от "Възраждане" оттеглиха кандидата си Тодор Хинов. Така в пленарната зала ще бъде разгледана и гласувана единствена кандидатура - тази на проф. Жени Стайкова. Тя е предложена от парламентарната група на БСП.

Още сутринта Владислав Панев от ПП-ДБ прогнозира, че Иванка Динева ще се оттегли от надпреварата, тъй като кандидатурата и била спорна. 

От декември 2020 г. до септември 2022 г., Иванка Динева бе директор на Столичната здравна каса. Около името ѝ се зашумя след проверката, която беше назначена в ДКЦ "Александровска" през август 2021 г.

Според приетите от НС процедурни правила за избор за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Ако и при повторното гласуване няма спечелил необходимия брой гласове, парламентът приема решение за откриване на нова процедура за избор.

На извънредно заседание депутатите обсъждат бюджетите на ДОО и НЗОК и избират нов шеф на Здравната каса.