Този парламент е изчерпан. Народното събрание и протестиращите говорят на различен език, а по време на вота видяхме вътрешнопарламентарен дебат, който по никакъв начин не засяга хората отвън. А протестът иска да се спре ползването на държавата в частна полза, смята политологът Димитър Аврамов.

Това, което се случва в момента, е сериозно. Протестите са сериозни и не трябва да бъдат подценявани. Около 400 000 души са участвали по някакъв начин в протестите, не по едно и също време, но това сочи, че недоволните са много, пресметна социологът Кънчо Стойчев.

Поводите за протестите са много, но основната причина е, че България е на последно място в Европа по развитие по всякакви параметри, което не се е случвало дори по време на социализма, смята Стойчев, който даде за пример Румъния, където има негов персонал и минималната заплата там е двойно по-голяма от тази в България.

ДПС са в сложна позиция. От години те са в официална изолация и не могат да влязат явно във властта, затова търсят други подходи, отбеляза Аврамов, който посочи искането на координаторите на ГЕРБ на оставката на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Това поставя въпроса кой управлява, щом като в ГЕРБ се говори, че те не контролират министрите в правителството, смята Аврамов.

Това, което изяжда главата на управляващите, е една арогантност без мярка, смята Кънчо Стойчев.

Не трябва да се хвалим с парите от Европа - десетки милиарди са идвали, близо 100 милиарда, но въпросът е дали се използват ефективно, каза социологът.

Властта трябва да потърси път към протестиращите, но това ще бъде обвързано с оставка на настоящото правителство и дали ще има втори мандат в сегашния парламент за ГЕРБ, смята Аврамов.

Според Кънчо Стойчев ГЕРБ трябва да помисли за "контролирано оттегляне от властта", защото другият вариант е неконтролируемо оттегляне под натиска на обстоятелствата.