"Раздялата ни с президента беше по политически повод, относно разминавания по отношение на цялостната политика на институцията". Това заяви по Нова телевизия политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

"Моята гледна точка е, че съм подал оставка, а не че съм бил уволнен. За мен темата е приключена", каза още той.

 

"Когато Румен Радев ме покани миналата година, не знаех къде отивам, но не съм се колебал и за миг. Това са редки шансове в живота. Опитът е безценен - и международен, и административен. Дотогава не бях влизал в държавна институция, не знаех как функционира подобна система", коментира Методиев.

"Като оставим настрана изхода от цялата ситуация - опитът е безценен и аз го оценявам като плюс", каза още той.

"Винаги това, с което съм се захващал в рамките на институцията, е било с видим краен резултат. Било е полезно и на нея, и на самия президент", отбеляза Методиев.

Калоян Методиев влезе в президентството с указ на държавния глава от 19 август 2019 г. С този указ Румен Радев назначи Калоян Методиев за началник на своя кабинет.

С друг указ от същата дата Румен Радев назначи началника на кабинета си Калоян Методиев за председател на Стратегическия съвет при президента на Републиката, като дотогавашния ръководител на този съвет - Иво Христов, бе освободен, за да заеме мястото си на депутат в Европейския парламент.

Година и един месец по-късно - на 21 септември 2020 г., Методиев написа в профила си във Фейсбук, че напуска президентството заради "разминаване в оценките, методите и целите на политиката". Още същия ден от прессекретариата на президентството съобщиха, че държавният глава е освободил началника на кабинета си.

"Конкретният повод за оставката ми е празненство в Боровец по случай преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП". Това каза Калоян Методиев на 28 септември 2020 г. пред bTV.

Вече бившият президентски съветник разказа, че Румен Радев го извикал в кабинета си и му казал, че "не може да продължаваме така". След което Методиев подал оставка.

Самата Корнелия Нинова каза, че би се чувствала изненадана, но не обидена, ако присъствието на Калоян Методиев на тържество на БСП в Боровец е основание за напускане на поста началник на кабинета на президента.