С призиви за оставка посрещнаха вицепремиера Калина Константинова в парламента. Депутатите от ГЕРБ-СДС вдигнаха листове с надпис "оставка" по време на изслушването на вицепремиера. Тя е в Народното събрание, за да обясни повече относно прекратяването на кампанията за преместване на украинските бежанци от хотелите по Черноморието в държавни почивни бази в страната. Депутатите решиха за изслушването на Константинова в началото на пленарното заседание в понеделник, като предложението беше именно на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Днес Калина Константинова се извини от парламентарната трибуна на украинските бежанци, които са се почувствали обидени от думите й. 

На 30 май вицепремиерът по ефективното управление във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. 

"След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви Константинова. Тя допълни, че в тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

"Искам да се извиня на онези български граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел", заяви днес Константинова от парламентарната трибуна. 

Снимка: БТА

"Нека ви разкажа в детайли какво се случи в последните дни. Дните между 29 и 31 май бяха 3 много тежки дни, в които прожекторите бяха насочени към Националния кризисен щаб. На цяла България беше ясно, че задачата, която стои пред нас, е много, много трудна, че няма опит, от който да се поучим и че да се подслонят за 3 дни 60 000 човека би било огромно предизвикателство", подчерта вицепремиерът.

"Седмица преди релокирането стартирахме дигитална платформа, която позволяваше на хората да си попълнят данните онлайн и да ни изпратят тяхната информация - за семейството им, децата им, здравословното им състояние, професия и още много детайли, с които ние искахме да се съобразим. На база на техните отговори се избира най-подходящото място за настаняването им", обясни тя.

Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година, отчете Калина Константинова.

Тя обяви, че 3000 украински бежанци вече са настанени в държавни бази. Други 12 000 са в хотели по новата програма на държавата, а под 500 души чакат настаняване в буферните центрове в Елхово и Сарафово, където няма да прекарат повече от 48 часа.

Константинова се обърна към депутатите от ГЕРБ-СДС: "Отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност". 

"Важно уточнение е, че бежанците престояват в буферните центрове до 48 часа. Бежанците, за които ГЕРБ отговаряше, живееха с месеци в буферни центрове с много по-лоши условия, така че не съм съгласна точно вие да търсите отговорност. Между 0% и 3% варира процентът на работещи бежанци, който ГЕРБ е постигнал, така че е ясно кой работи за интеграцията и кой не", заяви вицепремиерът.