Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов прекрати трудовото правоотношение на началника на кабинета си Васил Кръстев по негово искане, съобщиха от МВР.

Като причина за напускането Кръстев посочва, че не би желал да бъде въвличан в политически скандал, който да се използва, за да се атакува Министерството на вътрешните работи. Васил Кръстев смята, че е обвързан неправомерно с лица и събития и излиза от структурата на МВР, за да не пречи на работата, посочват от вътрешното министерство.

Изказването на вече бившия началник на политическия кабинет на Калин Стоянов е заради публикация на вестник "Капитал" по-рано през деня, която свързва назначаването му на поста с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Според информация на изданието Кръстев е работил в свързваната с Пеевски верига Lafka, която вече не съществува, като мениджър по сигурността.

Според информацията, поместена на сайта на МВР, от 1994 г. Васил Кръстев заема изпълнителски и ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които инспектор, експерт, главен експерт, разузнавач, началник на сектор в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), началник на отдел в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). През 2015 г. прекратява службата си в агенцията. През годините многократно е награждаван от министъра на вътрешните работи и от председателя на ДАНС. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 13 юни 2023 г. е назначен за началник на политическия му кабинет.