Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма информация Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев да са в чужбина, но допусна, че вече са обявени за издирване. Той обаче напомни, че това разследване не е на МВР, а на Антикорупционната комисия.

"Предполагам, че те ще бъдат обявени за издирване, а може това вече да се е случило, така че в един или друг момент ще се намерят", заяви той пред журналисти. Няма обаче данни двамата да са в чужбина. 

"Днес продължаваме да оказваме съдействие на КПК, предстоят процесуални действия, разпити и експертизи", допълни той. "Това е казус, по който МВР не е пряко отговорно и не е разследван от нас този случай", подчерта Стоянов.

Министърът съобщи още, че днес предстои заедно с тримата му заместници да предоставят на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева поисканите от нея допълнителни справки, анализи и доклади по време на вчерашната й среща с политическото ръководство на вътрешното ведомство.

Преди нея тя се срещна с професионалното ръководство на МВР. На разговора Кожарева не е споменала име за бъдещ министър.

"Реално, във вчерашния ден имаше доста продължителна среща на бъдещия служебен министър-председател с предимно професионалното ръководство на министерството, с всички областни директори и главния секретар. След срещата с тях тя пожела и среща с политическото ръководство", уточни Стоянов. 

По време на разговора й с професионалното ръководство бъдещият служебен премиер е препитвала всеки от 28-те областни директори на полицията в съответните градове в конкретика и поотделно. Полицейските шефове били "преслушани за това кое, как и какво предстои в самата дирекция", допълни министърът на вътрешните работи.

По повод трагедията с полицая в Пловдив, застрелян от собственото си дете, министърът съобщи, че неговият пряк началник, който оглавява сектор "Специализирани технически действия" е излязъл в отпуск по болест.

"Може би умишлено входира болничен лист, с което се опитва да надхитри системата на министерството, но аз го уверявам, че това няма да се случи", зарече се Калин Стоянов.

Той допълни по повод инцидента, че неговата оставка пък я искат за абсолютно всичко. "Ако видите, че гражданин кара без колан, може да се изиска мое изслушване в парламента защо този гражданин кара без колан", вметна Стоянов.

Той обеща в петък подробности за сваления от МВР вчера като фалшив сайт "Ново начало", но обяви, че зад него стоят двама политици от ПП-ДБ.

"Единственото хубаво в този случай, е, че двама човека - Божидар Божанов и Ивайло Мирчев, се асоциираха с този фалшив сайт. Това е хубавото до момента", коментира министърът. И на коментара, че сайтът бил сатиричен, отвърна с риторичния въпрос:  "Аз да съм част от някаква партия? Според вас фалшива новина ли е това? Абсолютно!".