Декларацията беше много по-слаба от солунския дневен ред, много по-слаба от Стратегията на ЕК, даже бих казал, че е разочароваща.  Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин, сравнявайки днешната среща с провелата се преди 15 години в Солун среща между европейските лидери и лидерите на страните от Западните Балкани. 

По думите му е добре, че се е състояла тази среща, но след нея не може да се каже, че са постигнати дългосрочни договорки и резултати, съобщи БНР.

"Декларацията беше много по-слаба от солунския дневен ред, много по-слаба от Стратегията на ЕК, даже бих казал, че е разочароваща. В Солун преди 15 години се каза изрично, не само европейска перспектива, а се казва, че тези страни ще станат неразделна част от ЕС. Такова нещо нямаше сега, а се говореше за европейска перспектива, което е връщане назад. В нея се говори за конкретни проекти, но излишно се казва, че няма да се споменават дискусията по следващия бюджет. Говори се за допълнителни заеми от европейските банки, но да не забравяме, че на Балканите големия заемодател е Китай, който харчи значителни средства за инфраструктура. Така че не можем да говорим за някакви конкретни неща, които изведнъж ще се случат след срещата. Не мисля, че от нея следва каквото и да е", каза Калфин.

Според него, ако месец юни не се вземе решение за започване на преговори с Македония и Албания ще се докаже, че ЕС все още не е готов да се отнесе адекватно към Балканите.