България ще има право на глас при взимането на решения за Шенген, както и достъп до визовата информационна система и шенгенската информационна система, което доказва членството на страната ни. Това заяви пред bTV бившият вицепремиер по социалната политика, бивш министър на външните работи и настоящ изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин, позовавайки се на данни от свои източници.

"Да станеш част от Шенген, означава да вземаш решения. Сега Кипър се подготвя за членство. Въпросът е дали България ще има глас, когато Кипър се приема в Шенген. Ще издаваме ли шенгенски визи? Ще имаме ли пълен достъп до визовата информационна система и шенгенската информационна система, които са свързани с полицейското сътрудничество? Доколкото разбрах - от частни канали - да. Не мога да разбера защо правителството не го обяснява", посочи Калфин.

По думите му приемането на страната ни в Шенген по вода засяга само морските граници.

"Ако вземем корабче от Русе и отидем до Виена - това ще бъде преминаване на сухопътна граница. При полетите няма да има паспортен контрол - самолетите ще кацат на онези части от летищата, които са шенгенски. Човек отново ще трябва да носи личната си карта, за да се качи в самолета", обясни бившият вицепремиер.

Според него забавянето ни с 12 години е прецедент, докато влизането на етапи се е случвало и друг път.

"България и Румъния бяха задържани много дълго време - нещо, което не се случи с Хърватия. Самата Австрия някога влезе на части. През 1985 г. е договорено да се махнат границите, а чак 10 години по-късно - през 1995 г., само седем държави подписват междуправителствено споразумение. Сега вече е част от европейското право", коментира Ивайло Калфин.

"За да стане България пълноправен член на Шенген - да се отвори сухопътната граница, в която се включва и речната, трябва отново да има единодушие на всички страни членки. Ако ние действително сме станали част от шенгенската общност, то тогава ще имаме доста по-силни инструменти да настояваме за това", коментира Ивайло Калфин.