Със заявката от президента Румен Радев да връчи още днес на "Има такъв народ" мандата за съставяне на правителство се увеличиха и очакванията от най-голямата партия да представи новия си проектокабинет.

"След като връчи мандат, ние ще следваме следващите стъпки - да запознаем всички вас, както с личността на министър-председателя, така и с биографиите и личностите, които сме подготвили за един бъдещ кабинет", анонсира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Въпреки че обратното броене вече е в ход, въпросителните до последно остават запазена марка за първата парламентарна сила. Стратегията им гарантира само едно. Хората на Слави Трифонов няма да допуснат директно налагане на кандидатури на квотен принцип и дори да приемат предложение на друга политическа сила, няма да отстъпят от правото си на решаващия финален глас.

Малко преди очакваното обявяване на новия проектокабинет, източници на Dir.bg потвърждават само за двама членове от предишния, които са в състава и сега - представеният на 12 юли за правосъден министър Петър Илиев и кандидатът за дипломат №1 Ради Найденов.

43-годишният Петър Илиев е и фаворит да оглави бъдещия Министерски съвет. Спряганият от различни сериозни източници за министър-председател е със завидна юридическа визитка и европейско образование, а авторитетът му не е бил поставян под съмнение дори от критиците на предишния проектосъстав на кабинета.

Останалата част от министрите се очаква да бъде напълно подменена. Сред тях със сигурност няма да попадне лансираният от "Демократична България" Асен Василев. Самият той вече отказа веднъж на първия номиниран за премиер Николай Василев, а през последните дни понесе и имиджови щети в пререканията си с представителите на "Има такъв народ".

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" държат на всяка цена мястото си в правителството да запазят Бойко Рашков и Янаки Стоилов, но шансовете това да се случи не изглеждат големи.

Най-екзотично изглежда предложението на Корнелия Нинова за енергиен министър - новият-стар партньор Георги Кадиев. Зад диалогичния подход на червения председател в разговорите с ИТН стои това, че за разлика от Христо Иванов и Мая Манолова, при нови избори и очакван пореден провал тя рискува да бъде изхвърлена на политическото небитие. Издигане на Георги Кадиев обаче рискува да компрометира избора заради връзките му с Румен Овчаров и съответно интересите в енергийния сектор.

При все че при "Има такъв народ" и най-сигурното не може да се смята за такова преди официалното му потвърждаване, решенията на Слави Трифонов и заместниците му са взети. Очакванията са за много нови имена, които да дадат нова посока на дебата - ще получи ли подкрепа новото предложение за правителство или пак ще трябва да се явяваме на предсрочни избори.