След като на специална церемония в Министерския съвет новото правителство пое властта от служебния кабинет, то дойде ред и на досегашните министри да предадат постовете си на новоизбраните. 

Гълъб Донев отправи призив за приемственост и пожелание да не се посяга на държавната администрация.

"С честитото вече свършихме. Моята благословия е: "гърбината ни да е яка", заяви от своя страна новият министър-председател акад. Николай Денков, след което министрите се разпръснаха, за да си предават щафетата по министерствата.

Ето какво си казаха при предаването на постовете новите и старите министри.

Проф. Христо Хинков: Ще продължа всички проекти, започнати в Министерството на здравеопазването

Ще продължа всички проекти, започнати в Министерството на здравеопазването, каза при встъпването на поста новият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков. Ще се запозная и с казуса в "Майчин дом", каза още той. По думите му след като са вложени пари и усилия, проектите трябва да бъдат приключени, като това включва и детската болница. За "Майчин дом" проф. Хинков коментира, че ще се запознае с твърденията и на двете страни по спора и тогава ще вземе решение.

В отговор на въпрос дали ще прави "чистка" в Министерството на здравеопазването, проф. Хинков каза, че тази дума не е в неговия речник, предава БТА.

Задължително трябва да се прехвърлят средства в извънболничната помощ, каза той на въпрос дали ще поиска увеличаване на бюджета за извънболнична помощ за осигуряване на профилактика.

Снимка: БТА

Здравеопазването няма цвят, каза още проф. Хинков. Трябва да се борим за профилактика и промоция на здравето, за всички тези неща, за които само говорим, но малко работим. Мисля, че има разбиране от страна на финансовия министър, надявам се да успея, добави проф. Хинков.

Досегашният министър Асен Меджидиев посочи, че обещанието, което беше поел да извърши остойностяване на лекарския труд, но не се случи, тъй като се изчаквало да се гласува бюджет. По думите му работата по остойностяването е на почти финален етап.

Д-р Меджидиев каза още, че ще се върне да работи в болница "Пирогов". 

Крум Зарков предаде поста на доц. Атанас Славов

На церемония в сградата на Министерството на правосъдието Зарков предаде на Славов ключа към Държавния печат.

Предавам го така, както го пазех- с отговорност и дълг, каза Зарков и посочи, че заедно със Славов са работили по редица теми. Знам, че ще продължите по пътя, по който и аз, и министърът преди мен е поел, каза Зарков.

Той посочи, че в неговия мандат са постигнати доста неща, това е станало благодарение на служителите в министерството. Това, което не сме постигнали е на моя сметка, каза още Зарков.

Поемате министерството в много тежък момент, обърна се Зарков към Славов и припомни, че има две процедури за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, а заместник-главният прокурор е под охрана от Министерството на правосъдието.

Цялата тази криза е шанс. Ние направихме необратимо разглобяването на една система, която имаше много повече общо с ресторанти и джуджета, отколкото със съдебните плати и магистратите, посочи Зарков.

Снимка: БТА

С Крум Зарков бяхме единомишленици по отношение на съдебната и конституционната реформа, водили сме битки и някои о тях спечелихме, посочи Славов. По думите му Министерството на правосъдието в последните месеци работи на пълни обороти, допълни той.

За България е важно в следващите месеци не просто да покаже, че има някакво управление, а да има добро управление. Такова, което зачита правата на гражданите, което защитава правотата държава, спазва законите в страната, посочи Славов.

Конституционната реформа е въпрос за обществения договор. Това означава, че всички основни политически сили трябва да са част от този процес, посочи още новият правосъден министър.

Той изрази надежда, че този път процесите ще се случат така, както обществото очаква, а не както сме виждали да се случва.

Ако конституционната реформа блокира, не се случи по правилния начин или има твърде много компромиси, моята оставка ще е на масата, посочи новият правосъден министър.

Надявам се процесът по исканата оставка на главния прокурор да завърши така, че да няма усещането за съмнения в легитимността на процеса или че е имало външния влияния.

Славов каза, че ще запази двама от заместниците на Зарков - Емил Дечев и Юлия Ковачева.

Новият просветен министър: Образованието и науката правят просперитета на настоящето

Образованието обединява, образованието е светлина, образованието и науката правят просперитета на настоящето, но те преди всичко дават бъдещето. Това каза новоизбраният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков на церемонията по приемането на поста от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Церемонията се състоя в Ротондата на Министерството на образованието и науката (МОН) и на нея присъстваха служители от администрацията от образователното министерство.

"И за да може това бъдеще да бъде по-добро за нашите деца, надявам се, че всички заедно ще допринесем, ще се подкрепяме, ще споделяме. За да можем да изградим една цялостна екосистема на българското образование, в която да се включат и Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта. По този начин ще дадем по-добро бъдеще на сегашните деца, ученици, студенти и ще можем да развием и усъвършенстваме българското образование", заяви министър Галин Цоков.

Снимка: БТА

Досегашният служебен министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов благодари на служителите от администрацията в МОН, които със своя талант, ум и постоянство са направили дейностите да продължат, независимо от това какво е вършено преди служебното правителство.

"Да надградим това, което беше започнато преди нас в различните програми, в които се урежда бъдещето на образованието. И мога да кажа, че съм горд от това, че при нас се получи една спойка с предходните министри на образованието, които също даваха своите съвети. Така ще подходя и аз, за да може да има приемственост в работата на министерството", заяви проф. Пенов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочи три основни приоритета при встъпването си в длъжност

Той заменя на поста служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Като свои приоритети той посочи борбата с пътните произшествия, противодействие на уличната престъпност и престъпността в малките населени места, както и справянето с миграционния натиск.

"Мога да обещая, че ще бъдат гарант за това МВР да продължи да изпълнява своите задължения, да стои стабилно, въпреки трудната вътрешна и международна обстановка, която има в момента", заяви Стоянов.

Министърът добави, че ще направи всичко възможно да държи министерството "далеч от политическата сцена, далеч от всички междуинституционални, междуличностни и междуполитически борби, които бушуват от известно време в нашата държава".

Снимка: БТА

Стоянов посочи, че професионалният му път е преминал изцяло в МВР, като заяви, че познава проблемите на служителите в министерството. "Аз съм един от вас", обърна се той към тях.

Досегашният министър Иван Демерджиев заяви, че той и екипът му са успели да постигнат голяма част от приоритетите, заложени в началото на мандата му преди десет месеца. По думите му МВР се е ръководило само от закона и не е обслужвало ничии други интереси.

Демерджиев добави, че с много усилия МВР е успяло да се справи с тежкия мигрантски натиск, който по думите му продължава да нараства и ще бъде предизвикателство пред новия министър.

Иванка Шалапатова даде заявка да модернизира социалната политика

За мен е изключително удоволствие именно на Вас да предам този пост. С тези думи досегашният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров се обърна към своя наследник - Иванка Шалапатова. В Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се състоя церемония по предаване и приемане на поста. По-рано днес мнозинството в парламента одобри кабинета "Денков-Габриел", който беше съставен с мандата на "Продължаваме Промяната-Демократична България".

Оставям МТСП в много добра кондиция, каза Лазаров. По думите му се познават с Шалапатова от преди години, когато тя също е работила в министерството. В рамките на тези дни Европейската комисия, заедно с МТСП, финализира работата по изготвянето на доклада по минималните доходи, обяви още той.

Друго голямо предизвикателство беше свързано с реформите и инвестициите, към които МТСП има ангажимент по Плана за възстановяване и развитие, каза също Лазаров. По думите му в тази насока има напредък. Като успех той посочи още, че МТСП е било първото министерство, което е открило процедури по Програма "Развитие на човешките ресурси" (2021-2027) и тази за подкрепа на най-нуждаещите се, добавя БТА.

Лазаров каза, че има изградена мрежа от регионални центрове за подкрепа за включване в пазара на труда. Възможностите за обучение на възрастните в областта на дигиталните услуги също беше нещо, което посочи той. Като друг успех Лазаров отбеляза обвързването на социалните помощи с линията на бедност.

Изцяло е завършена процедурата за осъвременяване на пенсиите от 1 юли по реда на действащото законодателство, каза също досегашният социален министър.

Лазаров подчерта като приоритет приемането на регламент в Кодекса на труда по отношение на дистанционната работа. От думите му стана ясно, че има изготвен проект, който е представен за обществено обсъждане.

В края на изказването си Лазаров отново посочи, че атмосферата в министерството е "изключително спокойна".

Бюджетът ще е първи приоритет за Асен Василев

В Министерството на финансите не си предадоха властта публично по желание на служебния министър. Росица Велкова и новоизбраният министър Асен Василев пристигнаха в отделни коли в министерството и не размениха нито една реплика.

Пред медиите Василев коментира, че ще бъде приет удължителният закон за държавния бюджет докато бъде приет нов, защото това ще отнеме около месец, предава БНТ.

"Ще започнем да работим с колегите в министерството по вариант на бюджет, който се надявам в рамките на няколко седмици да бъде внесен в парламента, като се надявам целта е 3% дефицит без увеличение на данъците", заяви Асен Василев, министър на финансите.

По думите на Василев, намаленият дефицит ще намали и държавния дълг. Според вече бившия служебен министър Росица Велкова вече предложеният от служебното правителство бюджет с рекорден дефицит от над 6 на сто, ще служи за основа за разработване на новия бюджет с намален дефицит.

"Това, което оставям, е във фискален резерв над 10 млрд., разработен и внесен в Народното събрание удължителен закон, базов бюджет, който е с твърде висок дефицит, който ще бъде база за изработване на нов с по-нисък дефицит", заяви Росица Велкова, бивш служебен министър на финансите.

До момента бюджетната комисия към парламента е приела за първо четене текстовете за удължаване на настоящия удължителен закон за държавния бюджет. Предстои до края на седмицата той да бъде гласуван в парламента.

Кръстю Кръстев: Вярвам, че това ще бъде част от моята политика, от моята къртовска работа - да създадем спокойствие

Винаги съм имал нужда от разбиране. Това е точната дума - разбиране. В системата работят много талантливи хора, изключително талантливи във всяка една позиция. По някой път тези трусове, които се получават от политическия живот, от всичките неща, които ни се случват, им пречат да разгърнат докрай силите си, заяви новият министър на културата Кръстю Кръстев, цитиран от БТА.

"Вярвам, че това ще бъде част от моята политика, от моята къртовска работа - да създадем спокойствие, да опитаме да дадем по-далечен хоризонт на хората, предвидимост. И най-вече - да поставим, да положим целите. Защото не е нужно да има огромно количество от задачи, които трябва да се изпълняват. Те трябва да се поставят в точното време, на точното място, и изпълнени от точните хора. Мисля, че това е една рецепта за успех. Надявам се, че с хората, които работят тук, и с всички останали, това можем да го постигнем", каза още министър Кръстев.

Снимка: БТА

"Това е човек, който през годините се е доказал като един от най-добрите ръководители на културата в България. Това, което искам да му пожелая, е в министерството да изкара толкова време, колкото изкара в Пловдив, и да бъде също толкова успешен. Преди два месеца му връчих наградата на Министерството на културата, сега му връчвам Министерството на културата", каза от своя страна досегашният министър Найден Тодоров.

Александър Йоловски встъпи в длъжност като министър на електронното управление

"За мен електронното управление е кауза, в която вярвам и винаги съм изповядвал. Знам и вярвам, че в Министерството и Изпълнителната агенция "Инфраструктура на електронното управление" има достатъчно хора, които споделят моята визия, с които заедно ще вървим напред. Това заяви новоизбраният министър на електронното управление Александър Йоловски на церемонията по приемане на властта.

Снимка: МЕУ

Досегашният служебен министър на електронното управление Георги Тодоров пожела успех на министър Йоловски и благодари на екипа на Министерството за съвместната работа, добавя БТА.

Георги Тодоров заемаше поста от 2 август 2022 г. в рамките на две последователни служебни правителства начало с премиер Гълъб Донев.

Милена Стойчева: Имаме потенциал за позициониране на България като страна на новото поколение дълбоки иновации

Новоизбраният министър на иновациите и растежа Милена Стойчева прие поста от служебния министър Александър Пулев на официална церемония в министерството, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"Ставайки държавник, променям ролята си, но мисията остава същата. Включвам се в това правителство с ясното съзнание за ключовия исторически момент, в който се намира страната ни. Вярвам, че с опита си ще помогна духът на сътрудничество и отворено мислене да "зарази" още по-широко България", заяви министър Стойчева.

Според нея имаме потенциал за позициониране на България като страна на новото поколение дълбоки иновации, силна предприемаческа и старт-ъп култура, и интелектуален и изследователски капацитет, който може чрез комерсиализация да повиши конкурентноспособността на икономиката.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

"Ще работим страната ни да бъде щастливо място, пълно с предприемчиви и икономически овластени хора", отбеляза Милена Стойчева.

"Благодаря за сърцатата работа на целия екип на Министерството на иновациите и растежа, че работиха за хората на България! Оставяме активиран ресурс от 820 млн. лв. под формата на отворени за кандидатстване от предприятията процедури по Плана за възстановяване, което е 82 % от целия ресурс по линия на МИР, и старт на най-голямата индустриална зона на Балканите - "Доброславци" - със специализация в аутомотив сектора. Пожелавам ви успех", обърна се Александър Пулев към Стойчева.