По време на дебатите за избор на подуправител на НЗОК вчера камерите уловиха ожесточен спор между Делян Пеевски и Кирил Петков. Звук обаче нямаше, като така разменените реплики не станаха обществено достояние.

Днес лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов стана първият депутат, който обяви публично какво е чул. При участието си в сутрешния блок на БНТ той обяви, че двамата са си разменили псувни и заплахи, без да уточни конкретното им съдържание. Въпреки че разположението на ПГ на "Възраждане е в другия край на залата, лидерът на партията беше категоричен, че се е чуло ясно какво си казват Пеевски и Петков.

"Знаете ли какво беше това? Имаше псувни, закани. На първия ред на парламента. Не е моя интерпретация, аз го чух с ушите си. И не само аз. Корнелия Нинова също го чу, даже тя излезе и го каза от трибуната. Те се псуваха. Намерете някого, който може да чете по устните и ще видите какво си казват Пеевски и Кирил Петков. Това са недопустими неща", свидетелства Костадинов. 

По-различна е версията, изнесена от сайта "КлубЗет", свързван с изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев. Изданието се позовава на двама анонимни депутати, според които репликите са били:

Делян Пеевски: Киро, "Софарма" командва всичко. Тоя вашият шеф на Здравната каса е човек на "Софарма" (Станимир Михайлов - бел.ред.)!
Кирил Петков: Дай ми доказателства и го махаме веднага! Нищо не вземаме! Не е на "Софарма".
Делян Пеевски: Ние от здравеопазване нищо не вземаме! Не ни интересува.
Йордан Цонев: Айде, тихо малко.
Кирил Петков: Я не ми викай тихо.

Разгорещените страсти наложиха намеса на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да опита да лично да ги тушира, но безуспешно. А лидерът на БСП Корнелия Нинова видя повод за нови критики. "През цялото време повтаряме, че се събрахте, за да разпределяте порциите на властта. Такива думи и такива взаимни обвинения между Пеевски и Петков, че просто това не може да продължава като управление на държавата", посочи тя от трибуната на НС.

Пеевски все още не е коментирал съдържанието на диалога.

След края на заседанието Кирил Петков също не влезе в кой знае каква конкретика: "Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, на когото не вярвам. Когато става дума за здраве и живот, аз няма да направя компромис. Никога не съм бил човек, който разгласява частни разговори".

При последвалото гласуване единствено ГЕРБ и ДПС подкрепиха кандидата за подуправител на НЗОК Момчил Мавров. Гласовете им обаче стигнаха за избора му, въпреки несъгласието на ПП-ДБ, защото много депутати не гласуваха.