Знакова среща на българския премиер Бойко Борисов и министри от кабинета с руския президент Владимир Путин.

След срещата Москва обяви готовност да участва в проекта АЕЦ "Белене". На масата на разговорите беше поставено и захранването на страната ни с още руски газ. Ще завие ли "Турски поток" към България, след като сами се отказахме преди време от тръбата?

Мащабните енергийни проекти и големите политически залози коментираха в предаването "Здравей, България" по "Нова телевизия" политологът Татяна Буруджиева и Георги Харизанов от Института за дясна политика.

"Не бива да отиваме с една кошница, която е абсолютно нереалистична. Никой не може да очаква от такова посещение да се подпишат договори", заяви Татяна Буруджиева. "Премиерът отиде с конкретни проекти. Не знам защо днес това трябва да го тълкуваме едва ли не като подпис върху договор. Не! Има много стъпки да се извървят", коментира Буруджиева.

"Срещата на политическите лидери е да се изрази политическа воля. Няма за какво да се извиняваме на Русия. Да, "Южен поток" беше спрян, но той беше спрян, защото нарушава либерализационния пакет, защото беше натоварен с тежки корупционни процедури тук", заяви Георги Харизанов.

По думите му оттук нататък техническа работа на компаниите е да договорят въпросните газови трасета.

"След вчерашното решение на Международния арбитраж по съдебния иск на украинската компания към "Газпром" ситуацията с транзита през Украйна се усложнява. Всеки, който подценява газовите доставки, е кръгъл глупак. Изключително важно е тези разговори да продължат, защото те касаят развитието на българската икономика", заяви още Харизанов.

"Ние се отказахме от "Южен поток" и сме съдени от руската страна, но всеки си търси своя интерес. И България щеше да съди Русия, ако бяхме инвестирали толкова в един проект и след това той се разпадне", коментира Буруджиева.

"Трябва да уважим способността да преценяваш и да си виждаш и грешките. В политиката това не е толкова лесен ход. Не мисля, че му е било приятно на премиера да каже. Но факт е, че загубихме от нереализирането на този проект", коментира политологът.

"България е спазвала стриктно европейското законодателство и така проектът "Южен поток" не е реализиран", коментира Георги Харизанов.

"България не може да загуби от това, че е лоялен член на НАТО и ЕС. Продължавам да съм скептик, че ще се случи каквото и да е с "Белене"".

Харизанов продължи: "Българският интерес е доставки на възможно най-евтини енергоносители за българската икономика, която има задача да расте и да става все по-голяма. Без да има достъп до евтина енергия и евтини ресурси, това е невъзможно".