Както е известно прокуратурата публикува част от писмените доказателства, събрани в хода на разследването срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов, обвинен в шпионаж и освободен под гаранция.

Прокуратурата обяви, че данните (докладна записка с няколко приложения) са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи", съобщават от държавното обвинение.

Разследването е започнало от оперативно дело в ДАНС, а действията, като претърсвания, изземване, личен обиск, са извършени след предварително разрешение от Специализирания наказателен съд.

Още вчера, 11 септември, при представяне на случая в парламента, председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви, че "Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България... В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната".

От разпространеното на 12 септември от прокуратурата става ясно, че геополитическата преориентация е вкарана в "Проект България".

От Приложение 2 на Докладната записка на Малинов се разбира, че "за да се създаде адекватна икономическа основа, ние предприехме действия по безвъзмездно предаване на активи за повече от 1,5 млрд. евро от страна на банкера Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев". В периода от януари до март 2015 година е била постиганата договореност за предаването на активите. Става дума за голяма телекомуникационна компания, предприятията от ВПК  "Дунарит" и "Авионамс", две телевизионни компании.

Връзката с Малофеев е осъществена по препоръка на Игор Шогальов, бивш министър на комуникациите, и генерал Леонид Решетников.

Тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава с нейната сила ще пречи на владеенето им и ползването им, докладвал Малинов.

Нашият български русофилски интерес е, че придобиването компанията (има се предвид телекомуникационната) може да бъде надеждна основа за финансиране на политически проект, чиято цел е геополитическата преориентация на България към Русия.

В сряда пред Нова Малинов потвърди за връзките си с генерал Решетников и Константин Малофеев, но отрече да е получавал пари от тях, както и да е шпионирал в полза на Русия.

Да си направиш партия е в рамките на закона. Да си направиш неправителствена организация или медиен пул, да защитаваш своите идеали, е в рамките на закона, каза Николай Малинов.

В документите се казва, че "под натиска на англосаксонския Запад България е присъединена към НАТО и ЕС, с всичките произтичащи от това зависимости". "Сега България представлява колония на САЩ... Процесът на овладяване от страна на Запада е отишъл толкова далеч, че вече трудно може да се разчита на масовите емоции и инстинкти на българите, което е необходимо, за да може Русия да се върне към своите стратегически дълбини, една от които се явява България"...