Прокуратурата публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов, обвиняем по член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс - "Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години".

От държавното обвинение изтъкват, че публично оповестяват част от доказателствата, водени от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи.

Може да видите документа тук

Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи. В прессъобщението е заличена информацията, увреждаща права и интереси, както и лични данни на трети лица.

Защитата на националния интерес е позиция, която прокуратурата ще следва във всичките си действия.

Разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“. Извършените действия по разследването (претърсване, изземване, личен обиск) са след предварително разрешение от Специализирания Наказателен съд. На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи, държавното обвинение ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите.

Процесуално-следствените действия продължават.