Бившите коалиционни партньори на ИТН тутакси реагираха на предложението на Слави Трифонов за референдум за президенска република. Оценките им варират от "Отчаян ход", през "Прави услуга на Румен Радев", до "Хората отново ще бъдат употребени".

Корнелия Нинова: Хората отново ще бъдат употребени

"Има такъв народ" (ИТН) в продължение на три парламента разбиваха възможността за стабилност, за сигурност, за създаване на редовно правителство. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. Коментарът й е по повод днешното видеоизявление на лидера на ИТН Слави Трифонов, в което той предложи на национален референдум хората да изразят мнение дали България да стане президентска република.

"В тази много сложна ситуация, в която се намира светът и България, имаме нужда от стабилност, от сигурност, от предвидимост, а не от допълнително разбиване. Господин Трифонов казва, че ИТН ще е гарант в парламента за този референдум. Нека да си припомним какъв гарант бяха за предишния референдум - никакъв", коментира още Корнелия Нинова.

Според нея това, което предлага Слави Трифонов, е невъзможно и хората отново ще бъдат употребени. Единственият орган, който може да реши дали да станем президентска република, а не парламентарна, се нарича Велико народно събрание. С референдум не може да се промени формата на държавно управление", заяви Нинова.

"Този призив за продължаващо разрушаване и разбиване в тази ситуация е абсолютно неградивно. Сега трябва да говорим как да се стабилизираме, как да помогнем на хората, как да изкараме зимата, а не да продължаваме да разбиваме", посочи лидерът на БСП.

Настимир Ананиев: Отчаян ход

"Отчаян ход за влизане в следващото НС". Така Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" коментира в предаването "Денят на живо" по Nova News искането на Слави Трифонов за референдум за президентска република.

"Това е предизборна агитация на 100%. Не чух аргументи защо да не сме парламентарна република. Може би това е целта на ИТН - да влезе, да провали три парламента, за да може хората да се отчаят и да кажат, че не искат парламентарна република", каза той.

По думите му лидерът на ИТН не прави добра услуга на Румен Радев с този ход. Освен това думата на Трифонов "вече не тежала", както преди. Ананиев призова българите да гласуват масово и разумно.

Надежда Йорданова: ДБ ще се противопоставя с всички законови средства

"ДБ е политическа сила, която отстоява силна парламентарна република. Ние последователно се борим за по-силен парламент, за по-отчетно правителство, за по-добри баланси в държавата, така че да имаме върховенство на закона в интерес на всички граждани. ДБ ще се противопоставя с всички законови средства и ще отстоява парламентарната република. Президентската република в едно неукрепнало демократично общество е решителна крачка към авторитаризъм. Това ние няма да допуснем", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България" в предаването "Лице в лице" по bTV.