Служебният кабинет вдига еднократната енергийна помощ, която ежегодно отпуска социалното министерство. Това стана ясно от думите на служебния премиер преди началото на правителственото заседание. 

"Предстои ни да одобрим допълнителни 20 млн. лева по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лева", съобщи Гълъб Донев преди началото на правителственото заседание. 

Миналата година размерът на енергийната помощ за социално слабите беше 300 лева. Помощта се отпуска всяка година от 1 ноември, като размерът й се определя от социалния министър. За целта преди това нуждаещите се кандидатстват в дирекциите "Социално подпомагане" към МТСП.

Право да я получат имат хората и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради превишаване на определения диференциран доход с до 40 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни, която обаче е активна към 1 ноември.

Донев анонсира и останалите закони, които днес приема Министерският съвет, обвързани с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Сред тях са промени в антикорупционното законодателство.

"Защо е важен за всички законът за КПКОНПИ? Защото независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество. Инхаус поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства", отбеляза министър-председателят преди правителственото заседание.

Промените в антикорупционното законодателство предвиждат създаването на агенция с разследващи функции, която да проверява високите етажи на властта, а с измененията за Закона за обществените поръчки се забранява превъзлагането, за да се избегнат лошите практики с инхаус процедурите, обясни служебният министър-председател. Специална агенция да разследва високите етажи на властта, предлага Министерство на правосъдието.

 

Гълъб Донев отчете, че още в първите си дни след старта на работата на 48-ото НС депутатите са демонстрирали свръхактивност при задаването на въпроси към служебните министри.

"Надявам се, че ударната вълна от въпроси на народни представители ви поддържа в добра форма", пошегува се с министрите премиерът.

"По мои сметки за първите дни на Народното събрание към служебното правителство са зададени около 70 въпроса. Забелязвам ударници в съревнование за най-питащ народен представител и най-питани министри. До момента към Иван Шишков има зададени 18 въпроса. Разчитаме на същия устрем и активност в същинската дейност на народните представители като законотворци", заяви Гълъб Донев и честити Димитровден на имениците. Такъв в кабинета е министърът на отбраната Димитър Стоянов, който днес празнува.

Снимка: БТА