Ще има ли правителство, или няма да има - продължават да коментират политическите сили в 48-ото Народно събрание вече пети ден след старта му.

При поредното спиране в кулоарите по темата за възможните формули за сформиране на кабинет, лидерът на ДБ Христо Иванов отново потвърди готовността на коалицията на "Да, България" и ДСБ да вземе управленския мандат.

"Ние по принцип сме готови да реализираме мандат във всички форми - като мандатоносител, и да подкрепим при условия, които ясно сме определили", каза депутатът пред журналисти в НС, попитан дали коалицията е готова да вземе третия мандат.

"Конкретно в тази ситуация готовността за третия мандат има смисъл да се обсъжда, след като видим как се развият нещата с първия и втория", посочи Иванов и допълни, че това е сериозният подход. По думите му след първия и втория мандат ще се види по-ясно съотношението между партиите, техните сходства и различия, цитира го БТА.

На въпрос относно консултациите при президента, Иванов посочи, че президентът влиза в ролята на посредник и трябва не просто да се срещне с партиите поред на големината, а да се опита да намери допирни точки, така че да се стигне до излъчване на редовно правителство.

"Определили сме три приоритетни теми за нас, по които не виждаме смисъл да се разговаря за отстъпки по тях", каза Христо Иванов.

От "Продължаваме промяната" не казаха нито "да", нито "не" дали са готови да оползотворят втория мандат, или поне да се опитат.

Депутатът Петър Куленски отказа да коментира варианти за коалиция с втория мандат, като обясни, че партийният орган ще реши, когато мандатът дойде в ръцете на ПП.

"Осъзнаваме огромната важност да бъде съставено правителство с оглед законите, които трябва да се приемат. Надявам се, да има такова, ще бъдем конструктивни и няма да подкрепим с мандат на ГЕРБ", коментира Куленски. "Много е важно да има бюджет и очакваме служебното правителство да понесе отговорност и да внесе такъв", призова Куленски, след като вчера финансовият министър Росица Велкова обяви пред депутатите, че служебният кабинет няма да внася нова план-сметка за 2023, след като зад гърба си няма партия, нито мнозинство, което, когато бъде сформирано, трябва да заложи своите политики в бюджета на страната.

Куленски гарантира още, че за ПП не стои на дневен ред форматът "президентска република".

"Няма да има правителство в този парламент", пък е категоричен лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. По думите му това е станало ясно още при избора на председател на Народното събрание, за който трудно се намери компромис.

"Какво да говорим оттук насетне за съставяне на кабинет, за формула на власт, която обединява минимум три, а най-вероятно и четири партии. Това на практика е невъзможна задача в този парламент", отсече Костадинов. Той каза, че не очаква при консултациите при президента да се постигне консенсус между партиите. "Възраждане" е готова да разговаря с всеки, но само за политики, подчерта той по въпроса за компромисите, на които е готова формацията. "В парламента трябва да обсъждаме политики, не личности, позиции, постове и облаги", посочи той.

Костадинов уточни, че вече са изпратени първите покани за срещи по темата за еврото и те са адресирани към "БСП за България" и "Български възход".