След като премиерът Николай Денков подаде оставка, след днешното заседание в Министерския съвет министрите от кабинета коментираха своята работа до момента, какво им предстои, както и какво очакват да се случи с ротацията.

Правителството работи и ще работи по важните приоритети - повишаване на доходите, създаване на устойчива бизнес среда, засилване на сигурността на държавата и утвърждаване на позицията ни в международните отношения, докато бъде избрано следващото правителство, заяви Денков в началото на заседанието на МС. 

Ето какво казаха пред журналистите и министрите в оставка.

Асен Василев: Очаквам малки смени в кабинета, нямаме време за дълги преговори

Моите лични очаквания са за съвсем малки смени в кабинета. Няма квоти, каза министърът на финансите в оставка. Василев обяви, че очаква максимум две-три промени в кабинета.

По думите му оставката на премиера Николай Денков, която той депозира в парламента вчера, а днес депутатите гласуваха в пленарната зала, е спазено обещание.

"С госпожа Мария Габриел имаме насрочени разговори за петък, събота и неделя. Надяваме се да успеем в този порядък да постигнем съгласие", каза Василев, цитиран от БТА.

Той коментира, че е имал разговори както с премиера в оставка Николай Денков, така и с вицепремиера в оставка Мария Габриел.

"Министерството на финансите си е изпълнило абсолютно всички мерки, които са заложени в програмата. Единствената неизпълнена мярка е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, но там неизпълнението е, защото от февруари месец отлежават пътната карта и правилата за избор на антикорупционната комисия. Парламентът трябва да ги гласува, за да можем да приключим процеса по второто плащане", каза Василев.

Според него няма време за дълги преговори между първите две политически формации.

Попитан за коментар относно критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, отправени към него, Асен Василев отговори: "Не бих коментирал г-н Борисов, трябва него да питате. Що се отнася до критики, свързани с това как се назначават хора, има си институционален ред".

На въпрос дали самият той ще е част от кабинета след предстоящата ротация, Василев заяви, че това ще зависи от Народното събрание.

Тодор Тагарев още не знае дали ще остане на поста военен министър

Оценки още не сме получили. Имах една среща с госпожа Габриел, тя поиска да ѝ изпратим информация по определени въпроси, което сме направили, заяви Тагарев в отговор на въпрос на журналисти, цитиран от БТА.

Попитан и за атаките към него от страна на партньорите в управлението, Тагарев каза: "Тях трябва да ги питате. Това с БТР-те и ръкавиците е абсолютно несериозно."

Министър Тагарев допълни, че е претръпнал към атаките от първия ден, откакто е министър.

На въпрос остава ли министър след ротацията той отговори, че не може да каже. "Каквото решат политически партии", добави той и заяви, че не е част от тези процеси.

Тодор Тагарев каза още, че няма напрежение в кабинета.

Вчера премиерът Николай Денков подаде оставка на кабинета, която днес Народното събрание прие. С приемането на оставката се открива определената конституционна процедура, според която президентът, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Димитър Илиев: Вършим си добре работата, всеки има право да критикува

Спортният министър в оставка коментира също критиките към неговата работа, отправени от страна на лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, както и отговори на журналистически въпроси дали очаква да остане в състава на бъдещия кабинет.

"Виждаме критики и към други министри. Докато не стане ясно какъв ще е съставът на новото правителство, ние ще работим по начина, по който сме го правили и досега", заяви Илиев.

Милена Стойчева: Пътуванията и командировките ми в чужбина дори не са били достатъчни

Пътуванията и командировките ми в чужбина дори не са били достатъчни за реализирането на амбициозната програма. Ако не го направим сега, изгубваме всички възможности, заяви министърът на иновациите и растежа в оставка в отговор на журналистически въпрос как се чувства, като чува упреци, че много пътува.

Стойчева определи тези коментари като несериозни и заяви, че това не може да бъде тема на разговор, особено за човека, който има основна отговорност да развива възможностите за представянето на България в чужбина и създаването ѝ на ново лице. И

стински вярвам, че страната има много голям потенциал, особено в сферата на новите технологии и на хората, които притежават таланти, каза Стойчева, цитирана от БТА.

Като министър на иновациите и растежа, който отговаря за привличане на инвестиции, смятам, че мога много добре да представя България, подчерта министърът в оставка.

В отговор на въпрос знае ли си оценката като министър, тя отговори, че е поела отговорност и ангажимент към една програма, която изпълнява и в момента. За нас нашето изпълнение на програмата е доста добро. "Работим с много висок стандарт. Не знам каква е оценката", каза Стойчева. Тя подчерта, че тя и екипът ѝ са си поставили много високи изисквания.

За мен участието в този кабинет беше свързано с това да поема гражданска позиция и да отговоря на нуждата да имаме отговорно правителство, което да подкрепи България в развитието ѝ. Водя се от тази цел и задача. В някакъв смисъл чувствам това като гражданска позиция и отговорност, заяви министърът на иновациите в оставка.

Георги Гвоздейков: Всичко си е както преди, продължаваме работата до решение на НС

"Към момента сме си изпълнявали задълженията, така че сме говорили по политики, програми и т.н. Какво предстои оттук нататък? Всички ще видим", посочи транспортният министър в отговор на въпрос, относно водени разговори с Мария Габриел, която предстои да заеме премиерския пост.

На въпрос от журналисти дали е запознат с оценката на неговата работа като министър за деветте месеца на това правителство, министър Гвоздейков отговори шеговито: "Моят бележник с оценката остана вкъщи и няма да мога да задоволя вашето любопитство".

Кирил Вътев: Върша си работата, все едно, че няма ротация

Това каза министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев пред журналисти в отговор на въпрос остава ли на поста министър на земеделието след ротацията, цитиран от БТА.

Вътев каза още: "Представяте ли си как ще живеете, ако знаете, че утре повече няма да вършите тази работа. Не го мисля".

Земеделският министър в оставка каза още, че е имал разговори с Мария Габриел, но не даде повече подробности.