България и Република Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. С това приключи един нелек процес на преговори, в който двете правителства показаха смелост и политическа воля да преодолеят противоречията. Това заявяват от МС в позиция, изпратена до медиите.

Това решение изцяло защитава правата на българите в Република Северна Македония и българския национален интерес, се посочва в съобщението.

"Именно затова то получи максимално широка подкрепа в Народното събрание, включително от опозицията, което е показателна оценка за усилията на българското правителство и за заложените гаранции за интересите на страната ни", посочват от правителствената пресслужба.

"С днешния ден започва една нова страница в отношенията между двете държави и нашите народи, ще положи основата за взаимно доверие и зачитане, ще засили връзките във всички области и ще направи хората от двете страни на границата още по-близки. Очакваме да продължи активизираният от началото на 2022 г. секторен диалог в области като икономика, инфраструктура, енергетика, култура, образование и други", се отбелязва в съобщението.

В позицията на правителството е посочено, че гражданите на България и Република Северна Македония ще се опознаят по-добре, когато между тях има пътища, развива се търговия, обменят се културни събития.

"Без граници помежду ни, но с уважение един към друг - това е европейският начин да се развиваме заедно. Нямаме илюзията, че с това всички проблеми между двете страни са решени. Но ние вярваме, че вече имаме ясна основа, изградена върху европейските ценности и принципи, върху която да решаваме въпросите помежду си", допълват от МС.

С подписването на протокола и след извършването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Република Северна Македония към преговори за членство в Европейския съюз (ЕС). България винаги е била и ще продължи да бъде сред най-убедените поддръжници на политиката на разширяване на ЕС, пише в позицията.

"Убедени сме, че страните на Балканите са по-силни заедно, а европейският проект няма как да бъде завършен без Западните Балкани. Благодарим на всички наши европейски партньори, които доказаха своето доверие към България, както и демонстрираха разбиране на българската позиция и прилагането на декларираните принципи на практика", се допълва в позицията.