20 милиона лева отпусна правителство за националната програма, с която се изграждат и оборудват модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

"За втора поредна година предоставяме 20 милиона лева за националната програма. Средствата ще получат 113 държавни и общински училища", заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

За големите учебни заведения максималното финансиране е до 300 000 лева, а за по-малките - до 50 000 лева.

През миналата година 153 училища също получиха 20 милиона лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети, припомнят от пресслужбата на МС.

"Миналата година стартирахме Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване - обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието.

Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

През януари тази година премиерът Бойко Борисов посети Основно училище "Христо Ботев" в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца.

Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.