Министерският съвет назначи първите шестима областни управители, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Те ще отговарят за София - град, Пловдив, Ловеч, Плевен, Добрич и Силистра.

преди началото на правителственото заседание. Има съгласие и за съответните заместници, които ще бъдат назначени в тези екипи.

За областен управител на област София град е назначена Вяра Тодева. Тя е изпълнявала временно същата длъжност в периода юни-август 2022 г., а от септември 2021 до август 2022 г. е била заместник областен управител. Вяра Тодева има богат опит в държавната администрация. Магистър е по право и по маркетинг и мениджмънт. Преминала е множество следдипломни квалификации, сред които и по бизнес и финанси в The Collеge of North West - London.

Илия Зюмбилев е новият областен управител на Пловдив. Той е специалист в сферата на енергетиката. По професия е електроинженер, има докторска степен по материалознание, специализирал е в едно от най-престижните висши инженерни училища в света - университета ENSAM в Париж, Франция. Автор е на множество научни публикации и няколко книги, издадени в България, в други европейски държави, в САЩ и Канада. Бил е хоноруван преподавател в пловдивския филиал на Техническия университет - София.

За областен управител на Ловеч е назначен Виктор Стойчев. Той е изпълнявал същата длъжност в периода от януари до август 2022 година. Виктор Стойчев има дългогодишен опит в териториалната дирекция на НАП в Ловеч, включително като директор на дирекция и заместник териториален директор. Ръководил е също Областната пощенска станция. Магистър е по икономика на индустрията със следдипломна квалификация по управление на администрацията.

Виолета Иеремиева е новият областен управител на Плевен. В периода януари - август 2022 г. тя е била заместник областен управител там. Иеремиева е работила дълги години в частния сектор. Завършила е "Българска филология" във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". Посветила е близо 30 години на решаването на проблемите на хората с увреждания.

За областен управител на Добрич е назначена Йорданка Костадинова. Тя е била народен представител в 47-ото и 48-ото Народно събрание. Има дългогодишен опит като фармацевт, в продължение на 10 години е работила за германска фармацевтична компания. Йорданка Костадинова е магистър по здравен мениджмънт и медико-социални грижи от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Завършила е "Фармация" в Медицинския колеж" на МУ-Варна. Притежава и квалификация по здравен мениджмънт в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

Минчо Йорданов вече е областен управител на Силистра. В периода май 2021 - август 2022 г. е бил заместник областен управител в същата област. Йорданов дълги години е работил в системата на МВР и ДАНС. Бил е директор на основно училище. Висшето си образование е завършил във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

По-рано днес на заседание на правителството министър-председателят Николай Денков посочи, че "е по-добре малко по-бавно да бъдат направени съответните избори, но те да бъдат в резултат на консенсус между коалициите, които подкрепят правителството, защото това дава устойчивост и дава възможност да се подберат възможно най-добрите кандидати", добавя БТА.

Той поясни, че в конкретния случай точно такава е процедурата - избрани са съответните колеги със съгласието на двете парламентарни групи. Денков очаква, след като се "отпуши" процесът в следващите дни, правителството да има готовност и за другите областни управители.