С Решение на Министерския съвет от днес започва процедура за изграждане на жилища за военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната в гарнизон Пловдив. Това е първият от проектите, който МО обяви като политика за цялостно решение на проблема с остарелия и недостатъчен ведомствен жилищен фонд, се посова в съобщение от ведомството.

Следващите гарнизони, в които се планира осигуряването на ведомствени жилища чрез учредяване на право на строеж в поземлени имоти - частна държавна собственост, предоставени за управление на МО, са София, Варна, Стара Загора, Бургас и Велико Търново. Именно от тези гарнизони е най-големият брой картотекирани за жилища военнослужещи и служители от структурите на военното ведомство и Българската армия, които към момента са повече от 3 000, информират от министерството.

Отстъпеното право на строеж е заложено във визията на Министерството на отбраната за управление на имотите в освободените войскови райони и е част от политиката на ръководството не само за управлението на имотите, но и за привличането и мотивирането на кадрови военнослужещи и цивилни служители чрез повишаване на социалния им статус.

Пилотният проект по учредяване на право на строеж в Пловдив е върху поземлен имот с идентификатор 56784.529.167 в район "Източен" , с лице към бул. "Освобождение". Площта на имота е 9 660 кв. метра.

Правото на строеж ще се учреди след търг, при условия и по ред, определени с решението на Министерския съвет. Предвижда се заплащане на правото на строеж да е чрез равностойно имотно обезщетение в изграждания обект. На базата на оценка, извършена от независим оценител, са определени началната тръжна цена - 501 653 лева, и съответният процент от разгънатата застроена площ на бъдещото застрояване - 17 процента, представляващ обезщетението за МО.

Определена е степента на завършеност на жилищата - с изпълнени подови настилки, с положени мазилка, шпакловка и боя по стени и тавани, с напълно изградени инсталации, с оборудвани и обзаведени кухни и санитарни възли, с определени по 1 гараж или паркомясто и по 1 складово помещение. При прилагане на максимално допустимите показатели за застрояване /за смесена многофункционална устройствена зона/, в имота е възможно изграждането на жилищна сграда със застроена площ 7 728 кв.м. и разгърната застроена площ /РЗП/ 28 980 кв. метра.

При заложения като начална цена процент, от който ще започне наддаването /17 процента/, РЗП за жилища на МО е приблизително 5 000 кв. м., което се равнява на около 55 жилища /двустайни, тристайни или четиристайни, с площ на жилище средно 90 кв.м./. Очаква се достигнатият на търга процент обезщетение и съответният брой жилища, които МО ще получи, да са по-големи, предвид състезателния характер на процедурата.

Учредяването на право на строеж чрез тръжна процедура представлява устойчив модел, развиващ се дългосрочно, с който ще се решат проблемите, свързани както с недостига на жилища, така и с управлението, охраняването и поддържането на имотите с отпаднала необходимост. Така МО ще осигури нови жилища за военнослужещите и служителите, без да влага допълнителен финансов ресурс, посочват още от ведомството.