Това заяви в интервю за "Дир.бг" Росен Карадимов, председател  на Управителния съвет на Института за нов икономически напредък. 

- Господин Карадимов, как ще коментирате проектосъстава на бъдещото правителство “Борисов 3”. Има ли изненади за вас?


- Ако има изненада за мен, то не е някаква конюнктурна, а принципна изненада. Това е сравнително високият статус, който получават “Патриотите” в бъдещото правителство - две вицепремиерски кресла и ключови министерства.
В конкретния състав на кабинета няма големи изненади. Това е очакван кабинет като персонални назначения.

За мен е по-важен въпросът, каква програма ще изпълнява този кабинет. Това, което видяхме и анализирахме като програмни намерения на ГЕРБ и “Обединените патриоти” е доста скромно и се отклонява значително от политическите програми, с които участваха в изборите двете формации. Този състав, който е предложен, тази по-скромна програма ще я реализира.

Подходът, който адмирирам, е че Екатерина Захариева освен вицепремиер, който отговаря за съдебната реформа, ще бъде и министър на външните работи. Това означава, че ще се търси по-висок статус на осъществяването на реформата, ще се търси популяризиране на съдебната реформа в България.

- Очакванията бяха по-скоро Екатерина Захариева да поеме Министерството на правосъдието?


- Захариева стоеше добре там, това е факт. Но вероятно е търсен вътрешен баланс в ГЕРБ, за да се осигури тази позиция за г-жа Цачева, защото нямаше как тя да бъде министър на външните работи. Намерен е компромис в случая.

- Как ще коментирате позицията, която се отрежда на Лиляна Павлова – министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.?

- Смятам, че тук са налице вътрешни съображения в ГЕРБ. Без да съм почитател на “теорията на конспирациите”, това министерство ще има смисъл до края на председателството на България. След това то ще бъде закрито. Не изключвам възможността, ако правителството съществува до тогава, по един естествен начин Лиляна Павлова да се върне начело на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

- Добър избор ли е, според вас, Валери Симеонов като заместник министър-председател именно по икономическата и демографската политика?

- Що се отнася до демографската политика, това е някакъв знаков жест, който се прави към “Обединените патриоти”. Нещата ще станат много по-ясни след избора на правителството, когато със заповед на премиера бъдат определени конкретните ресори на вицепремиерите. Засега те са много общо дефинирани. Когато се види какви министерства ще наблюдават, ще стане ясно дали това е сериозно намерение или само политически знак, който се дава.

- Шефът на Александровска болница Николай Петров поема “горещия картоф” в Министерство на здравеопазването. Какво да очакваме?


- В нашия институт правим много сериозен анализ на здравната реформа. Грешен е подходът за министър на здравеопазването да се слага човек от гилдията. Чест прави в случая, че кандидатът има високи професионални качества. Но като че ли дойде време в България, ако ще се прави сериозна реформа в здравеопазването, то министър да бъде човек с много ясно доказани управленски и мениджърски качества, а не просто представител на гилдията. Този човек трябва да има много силен гръб в лицето на министър-председателя, за да се проведе успешно реформата.

- Красимир Каракачанов е номиниран за вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната? Къде остава МВР?

- На това му казваха “силов вицепремиер”. Тук е формулирано по малко по-елегантен начин. Въпрос на бъдеще е до каква степен той ще има възможност да упражнява съответния контрол върху Министерството на вътрешните работи.

- Изненада ли ви, че за министър на културата не е номиниран Вежди Рашидов?

- Честно да ви кажа, изненадан съм малко. Според мен, премиерът Борисов имаше нужда от баланс при участието на “Обединените патриоти” в коалицията, която ще управлява, имаше знакова нужда от Вежди Рашидов, който е с турски етнически произход. Това щеше да е добър знак, щеше да е красиво. Но явно има други съображения.

- Смятате ли, че Европа ще погледне с резерви на коалицията на ГЕРБ с “Обединените патриоти”? Ще се отрази ли това в негативен план на страната?

- Ако не се отрази – значи гледат на нас като на периферия. Просто ги интересува да има някаква стабилност без много, много да ги вълнуват другите неща. Ако гледат на нас сериозно – няма как да не се отрази. Защото това е знак, който не е много приятен за Европейската народна партия.
Но от друга страна защитата на националната кауза не бива да бъде представяна като краен национализъм.

- Какви са прогнозите ви, правителството ще успее ли да изкара 4-годишния си мандат?

- Не съм убеден, че има потенциал да изкара пълния си мандат. Правителството прилича на римейк на предишното, но този път с много по-силна опозиция в парламента в лицето на БСП. Компромисите, които се направиха в управленските намерения ме правят скептик. Но дано да не съм прав. България има нужда от стабилност.

Росен Карадимов е роден на 18 юни 1963 година в Ямбол. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” през 2000 г.
Председател е на Управителния съвет на Института за нов икономически напредък.