На извънреден брифинг Горанов обясни, че кабинетът няма право да уволни Митрев и ще изчака позицията на банката по казуса с получените от него над 400 000 евро хонорари от азербайджанска компания, за които се твърди, че са част от схема за пране на пари. Случаят стана известен като "Азербайджанската пералня".

„Във връзка с големия интерес от последните дни заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев. Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън този, в който е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи", каза Горанов.

Той уточни, че в позицията си Митрев заявява, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Нещо, което може лесно да установим със съответната проверка в регистрите на НАП, добави министърът.

Горанов подчерта, че са коментирали в кабинета ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна - Митрев, но не и данни за нарушение на българското законодателство.

„Българското правителство, преди да вземе окончателна позиция, ще изиска с писмо позицията на ЕБВР. След получаване на реакция, ще оформим нашата позиция. Правителството номинира и предлага, но не избира алтернативния директор на банката. В този смисъл, ако очакванията са, че ние можем с решение на правителството да уволним г-н Митрев, това излиза извън нашите правомощия. Можем само да изрази позиция към банката по отношения на действия му, добави финансовият министър, който уточни, че Горанов уточни, че той ще изпрати писмо до президента на ЕБВР Сума Чакрабарти.

Министърът обаче допълни, че според самия Митрев ръководството на ЕБВР нямало претенции.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка, която да установи има ли данни за данъчни престъпления и прани на пари от страна на Калин Митрев.

Самият той заяви, че това е атака срещу семейството му и става дума за спекулация, защото е получил законно хонорари.