Провеждат солови акции, които са извор на напрежение в коалицията от три водещи партии. В последно време не е известна единна политическа позиция по сериозен въпрос на тримата партийни лидери на ОП като партньор в управлението.

Какво ги раздели

Публично сякаш всичко се завъртя около Истанбулската конвенция, по която Красимир Каракачанов поиска референдум. Симеонов отхвърли идеята с аргумента, че няма кой да даде 30 милиона грешни пари за този „абсолютно излишен“ референдум.

Волен Сидеров предупреди, че който в обединената парламентарна групата гласува за конвенцията или се ошумолява и го няма в залата, ще бъде изключен. Той дори предрече падане на правителството, ако конвенцията мине.

Под предлог, че общественото мнение е против, Каракачанов се съгласи със Сидеров, че приемането на конвенцията може да доведе до падането на правителството и предсрочни избори.

Симеонов им отговори, че депутати на НФСБ няма да подкрепят конвенцията, но референдума също. По повод заплахата за развод в правителството Симеонов гневно отвърна, че сериозни въпроси като ратифицирането на Истанбулската конвенция се разглеждат и обсъждат на политически съвет, а не в телевизионни студия. Той упрекна партньорите си, че такъв съвет не е имало, въпросът не е обсъждан: „Явно в случая не сме обединени, защото се правят самоволни изказвания, без това да е обсъдено на политически съвет“.

Някогашният му „враг“ Волен Сидеров го набеди, че бил „подработен“ на тайна среща от Цветан Цветанов как депутатите от НФСБ да гласуват Конвенцията (разбра се, че няма да се гласува). Симеонов, разбира се, отрече за такава среща.

Раздели ги и банският лифт. Симеонов му е твърд фен (разбирай лобист). Безбройни са изявите и изказванията му за планинската придобивка. Тук Каракачанов го подкрепи, но Сидеров избълва огън и жупел, като за сетен път напомни, че ОП са влезли в коалицията "не за да правият лифтове, пързалки, ски писти и писти за шейнички ...или като патриотична формация да прокарват закони в полза на Цеко (Минев) - той е достатъчно богат, за да се грижим ние".

Не си говорят

Симеонов изтъкна, че напоследък липсва комуникация в Обединени патриоти и прехвърли вината за това на Каракачанов – от него зависело дали ще си подобрят отношенията.

Лидерът на ВМРО реагира с думите, че този, който отказва диалог, е самият Симеонов. Когато имам нещо да му казвам, му звъня по телефона или отивам в кабинета му и му го казвам. „Когато той има да ми казва нещо, го казва през медиите. А той, когато има да ми казва нещо - "няма разговор". Ами как да има разговори, като той не си вдига телефона и се прави на сърдит за нещо, и аз не знам какво", изрази неодобрението си Каракачанов.

Той е категоричен, че няма какво да изяснява с никого. Смята, че нищо нередно не е направил. Изразява мнението си такова, каквото намира за правилно. На желанието на Симеонов да седнат на една маса тримата със Сидеров Каракачанов отговаря, че „ако някой иска да си изяснява нещо, има ми телефона, знае ми кабинета, на един площад се намираме, дето се казва".

Заядоха се и за Парламентарната група

Симеонов косвено обвини Волен Сидеров, като каза, че в ПГ, която лидерът на „Атака“ ръководи, има „наслоени от няколко месеца напрежения“. Нещо повече – нямало никакво желание проблемите да бъдат решени.

Всеки да си гледа работата, ядоса му се Сидеров, според когото групата си работи много добре. Не е работа на Симеонов да разсъждава върху работата на ПГ: Ако иска да я оглавява - да заповяда, аз мога да отида на негово място. Не е правилно да менторства и да казва какво трябва да се случва навсякъде“.

Пропаганда - кой е по-по-най

Симеонов упрекна „колегата Каракачанов“, че деформира медийните представяния в коалицията, като „цялото медийно пространство е узурпирано от представителите на ВМРО“, а това все пак било коалиция от три партии.

Симеонов е прав, и не е прав. Прав е, че представители на ВМРО са особено активни медийно. Акцентът им е главно върху „злините“ от Истанбулската конвенция и референдума, който Каракачанов солово поиска с 3 въпроса. Заради това Симеонов ги предизвика: "какво ще разправят Каракачанов и неговите социолози, когато референдума се провали, а проблемът с джендърите вече ще стане обществена тема?".

Но не е прав Симеонов, че само ВМРО шестват из медиите. Самият той отдавна е медиен герой със соловите си акции из морските курорти (което му донесе конфликт с министър Николина Ангелкова), по турската граница и язовирите.

В същото време трябва да се признае, че Каракачанов (ако изключим конвенцията) се придържа към „задължителната си програма“ - военната.

Но и това не се хареса на Сидеров, според когото „другият вицепремиер“ (Каракачанов) се е „вторачил в самолети“. Дали сме „на САЩ военни бази, не плащат нула, айде ако обичат да подарят 20 самолета, а не да искат 2 милиарда от измъчения българин", хвърли ръкавица Сидеров.

Грешка на растежа ли?


Председателят на НФСБ възприема напрежението в коалицията на Патриотите за незначителна болест на растежа, която скоро ще бъде преодоляна. По повод така направената констатация Каракачанов иронизира, че вече бил пораснал, завършил висше образование, изкарал докторска степен: „Изчел съм един-два вагона книги. Мисля, че няма нужда да раста още - 1,85 м. Приличен рейтинг в обществото. За къде да раста повече?".

Прав е Каракачанов за рейтинга. Той, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си, според неотдавнашно социологическо проучване на „Тренд“.

Макар и шумни, акциите на Симеонов явно не му носят високо обществено доверие. Една от причините може би е, че той няма министерски пост, който пряко да го ангажира с определена дейност. От друга страна армията като институция с високо доверие бута нагоре Каракачанов.

Борисов, кабинетът и ОП

Някои наблюдатели неглижират противоречията сред Патриотите и обръщат внимание на програмата, с която коалицията управлява и която изпълнява точка по точка.

Други определят ОП като най-големия политически паразит, но и те допускат, че кабинетът "Борисов 3" ще оцелее, докато има и минимално съгласие с ГЕРБ.

Трети смятат, че премиерът Бойко Борисов вбива клин между партии и личности в ОП, както бил направил с Реформаторския блок.

Борисов всъщност си „хареса“ Симеонов по въпроса за Конвенцията: Ако има референдум за гей браковете (въпрос, предложен от Каракачанов) – как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде – не. Защо да ги похарчим тези пари, пита министър-председателят. И за да отблъсне зреещата криза в мнозинството, нареди на депутатите си да не се занимават с Конвенцията, „щом хората са уплашени“.

Борисов не приема, че ОП му извиват ръцете, защото заглавието на документа било не за гей бракове, а за превенция и бора с насилието над жени и домашното насилие. „Именно зад тази конвенция ние застанахме като европейска партия, каза Борисов, но се съгласи, че „може да има и текст, който да тревожи някого“.

Да припомним, че Валери Симеонов преди време обяви, че не иска да вижда премиера, който го саботирал - това заради лифта в Банско. По повод това в интервю за Дир.бг политологът Димитър Аврамов каза, че „емоционално изказване от рода на “не искам да виждам еди кой си”, подхожда повече на герой в сапунен сериал, а не на политик.

Ще издържи ли коалицията ГЕРБ - ОП? Този въпрос зададохме в анкета, която към момента показва макар и крехко мнозинство на „черногледците“: 51% - „няма да издържи“, срещу близо 44%, че ще издържи. Малко повече от 5% са отговорили, че не могат да преценят.