Президентът ще даде третия мандат на партията, която ще успее да обедини другите в мнозинство, да сформира кабинет и да продължи политиките на служебното правителство. Това прогнозира в Габрово вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Анализират се заявките на отделните политически партии в българския парламент, разговорите, които те имаха помежду си и най-вече - основният аргумент ще бъде коя ще е тази политическа сила, която ще има най-голямата възможност да направи редовно правителство. От първия ден след последните избори становището на президентската институция е, че България има нужда от стабилно правителство и редовен кабинет", каза Йотова.

"Има и едно друго много важно основание - да се продължат политиките на служебното правителство, които доведоха до това, че България в момента е единствената страна в ЕС със спад в инфлацията, успокоение и стабилност по отношение на горива и цени, международни договори, които да осигуряват тези горива през следващите месеци. Така че този аргумент - да имаме стабилност и онази партия, която може да гарантира тази стабилност, също е важно", подчерта тя.

"Нека изчакаме президента, той ще даде своите аргументи", посочи Йотова. Вицепрезидентът добави, че е оптимист до последно за това дали партиите в сегашния парламент ще успеят да съставят редовно правителство.

По повод твърденията за връзки между действащи политици и разследваната за измами с криптовалута компания "Нексо", Йотова се изказа предпазливо.

"Нека да излезе цялата истина на бял свят, да се видят - ако има такива връзки - казвам, ако има, защото това са все още заявки на други политически партии, които са и техни политически опоненти. Ние няма да паднем лесна жертва на тези внушения, защото има ДАНС, има и прокуратура, нека те да си свършат работата и да кажат пред цялото българско общество кой какво е вършил, как се е облагодетелствал, ако се е облагодетелствал. И защо България попадна отново в една доста неприятна ситуация в международен план", коментира скандала вицепрезидентът.

Йотова беше в Габрово на честването на 188 години от създаването на Националната Априловска гимназия. Пред паметника на Васил Априлов се проведе тържествен ритуал.

"Всеки от вас ще избере своя път на развитие, но никога не забравяйте, че сте тръгнали от Националната Априловска гимназия. Не забравяйте уроците на вашите учители да бъдете достойни българи, които утре ще градят България", обърна се Йотова към учениците.

Снимка: Прессекретариат на президента