Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков прогнозира, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП. Това обяви самият той пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Най-разумното в момента е да си изчакаме президентът да даде мандата. Моето лично чувство е, че президентът ще го даде на БСП, защото той досега имаше толкова остри позиции срещу така наречените войнолюбци, че би било за мен доста голяма изненада да видим мандата, възможно е, разбира се, и към "Демократична България", коментира Петков.

На въпрос дали ПП би се обединила с ГЕРБ за кабинет бившият премиер отговори следното:

"Никога не бихме се обединили ние с ГЕРБ в този състав на ГЕРБ, това сме го казвали неведнъж. Хората не се сменят между мандатите, нито нашите ценности". 

Петков подчерта още, че ДБ е била единствената партия, която е подкрепила декларацията на ПП и с която ПП е имала достатъчно сходство в политиките и приоритетите, за да се обединят около тази декларация. 

"За съжаление, те бяха единствените. И по-голямото ми съжаление беше, че другите нямаха въпроси и мнения, нито критики даже по тази тема. Така че аз поздравявам "Демократична България", те казват "същия подход, който беше направен във втория мандат, ние сме готови да го придвижим и в третия мандат", така че нека да изчакаме президентът да си свърши работата", добави съпредседателят на ПП.

Той коментира още, че ПП би подкрепила ДБ за кабинет, но ако има същите приоритети. 

Бившият премиер разкри, че е имал разговор с гръцкия министър на енергетиката. По думите му той е заявил пред Петков, че за да се постигне дерогация в района, България, Гърция и Румъния трябва да работят заедно.

"Гърция е готова да започнем съвместна работна група по тази тема", каза още Кирил Петков.