Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма как да каже "да" за членството на Република Северна Македония в ЕС, докато тези отношения не бъдат регулирани. Това заяви пред журналисти в Охрид вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира спазването на правата на хората с българско самосъзнание в югозападната ни съседка.

Вижте снимки

"Когато говорим за гаранции, тези гаранции не могат да бъдат устни. Пет години след подписването на Договора за добросъседство почти нищо не се е случило в това отношение. За съжаление и по други части от текста на договора", отбеляза Йотова.

Според нея най-сериозните гаранции за опазването на правата на българите в Република Северна Македония страната ни ще получи, ако те бъдат вписани в конституцията на страната.

"Поставили сме условието за определени текстове в учебниците в средното училище, в изработването на съответната методология за преподаване. Историческата комисия между двете страни трябва да определи взаимно текстовете, за това беше създадена. Второ - искаме разкриване на архивите за гоненията на хората заради това, че са с българско самосъзнание. На трето място е продължаващото поругаване на паметниците в Република Северна Македония", припомни вицепрезидентът.

Снимка: БТА

Илияна Йотова бе на двудневна визита в Република Северна Македония, в рамките на която участва в откриването на новия клуб на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля. В българската делегация, уважила откриването на клуба на 16 април, бяха още премиерът Кирил Петков, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от няколко парламентарни групи. Делегацията се срещна и с представители на български организации.

"Тези разговори бяха много конкретни, откровени и искрени. Те имат много нерешени проблеми, но за нас е най-важното, че в лицето на българската държава видяха гаранции за своята защита. Всички те споделят, че това се случва за първи път от много години насам - българската държава най-накрая да застане зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани", коментира вицепрезидентът.

"Доста неща научихме за преброяването. За първи път разбирам, че това малко число идва от факта, че на определени места, когато хората декларират български произход, властите са поискали показване на български документи, което не съществува като предварително изискване", каза още Илияна Йотова.

В рамките на посещението си вицепрезидентът поднесе венци пред паметника на загиналите 15 български туристи при потъването на кораба "Илинден" през 2009 г. във водите на Охридското езеро, посети дневен център за деца с аутизъм в града, финансиран от българското правителство, както и участва в отриването на офис на Сдружение толерантност и сътрудничество "Хоризонти".

Снимка: БТА