Не за първи път се правят опити за агресивна политизация в системата на Министерството на вътрешните работи. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Свищов по повод оставката на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

"Ако някой мисли, че така ще спечели изборите, дълбоко ще греши и ще се кае само след един месец. Не МВР ще спечели следващите местни избори", коментира вицепрезидентът.

"Аз съзнавам, че стриктно си спазват предписанията от партийното събрание на "Продължаваме промяната". Очевидно това е техният подход. Очевидно така са решили да правят политика. Очевидно това е начинът, с който ще се опитат да правят правителство и в следващия етап, когато има ротация или няма ротация", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира и верашните думи на министър-председателя Денков, че няма да се увеличават цените на електроенергията до следващата година. "Това означава, че те имат един доста къс кръгозор, т.е. те смятат, че след няколко месеца правителство няма да има, а след тях вече другите да берат грижа ", посочи Йотова.

Тя призова правителството да се съсредоточи върху съществените проблеми на хората - галопираща инфлация, пълзящи нагоре цени на горивата, как младите хора ще посрещнат 15 септември.

"Вместо безумните решения и безумните предложения, които се правят и приемат в Народното събрание, действително да се съсредоточим върху онова, което трябва да се случи", каза Йотова.

"Войната обявена на президентската институция от страна на правителството, сигурно за някой има значение, но за българския народ няма", посочи още вицепрезидентът.

Илияна Йотова откри в Свищов електроцентрала за производство на електрическа и топлинна енергия от отпадна биомаса на "Свилоза" АД. Тя определи инвестицията като една от редките добри новини за случващото се в страната. 

"От няколко десетки години не се е случвало такова голямо събитие, свързано с голямата политика за зеления преход, спазване на екологичните норми, кръговата икономика, създаването на нови качествени работни места, успешна чужда инвестиция и всичко това взето заедно", посочи вицепрезидентът.

Вчера главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. В изявление пред медиите той посочи, че е поставен в ситуация, в която не може съвестно да изпълнява задълженията си."Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност", каза той и допълни, че мотивите, с които вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставката му, нямат никакво основание.

На 23 август стана известно, че министърът на вътрешните работи е изпратил мотивирано искане до президента за смяна на главния секретар. Ден по-късно в позиция до медиите Румен Радев зяяви, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените. Вчера от прессекретариата на президента информираха, че е изпратен официален отказ за освобождаването на главния секретар. Съгласно закона се очаква държавният глава Румен Радев да се произнесе по отношение на подадената от главния секретар на МВР оставка. Със свой указ президентът Румен Радев назначи Петър Тодоров на поста на 6 август 2021 година.