"Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме, ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри "Далеч ДПС". ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути" това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред Нова телевизия тази сутрин.

Така той отговори на заявките на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" да дадат подкрепа за редовно правителство, само ако ДПС няма нищо общо с него.

По думите му партията е била поканена на една единствена среща, на която от "Има такъв народ" са заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма.

"На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме: щом не искате подкрепа, няма да я получите. Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав. Не искаме да виждаме дългата ръка на задкулисния играч Прокопиев (издателят Иво Прокопиев - б.р.) в този кабинет. Служебните министрите на финансите и на икономиката са негов назначения и те изпълняват неговата политика, ние това ще го докажем, подали са ги на президента", заяви още Цонев.

Изискване за имена на министри поставиха вчера от "Демократична България", като настояха, че партията на Слави Трифонов трябва да ги запознае с тях, преди да ги обяви публично, защото не могат да дадат подкрепа на всяка цена, ако хората в кабинета не вдъхват доверие. Те дори посочиха имената на трима министри от служебното правителство, чиято работа се оценява високо - икономическият - Кирил Петков, на финансите - Асен Василев, и на образованието - Николай Денков.

Оценката на ДПС за тях обаче е, че не се справят добре.

"Финансовият министър например първо назначи в НАП приятеля си културиста, който се е занимавал с данъчни измами. Не аз го казвам, в момента се води разследване. Икономическият министър направи абсолютно скандална сделка с албански електрически коли, които не съществуват с ангажимент 34 млн. евро за държавата, която ние ще разкрием защо е направена - тя е в полза на един бизнесмен, който в момента си листва компанията на лондонската борса", даде пример Цонев.

От "Има такъв народ" пък бяха категорични, че ще обявят имената едва след като получат мандат за съставяне на кабинет от президента. А това няма да стане до края на тази седмица.

ДПС е "със страшна сила" е против и вътрешния министър Бойко Рашков, заяви още Цонев.

"Ние го заявихме и на президента, Рашков през паравана на борба срещу купения вот извърши ужасни полицейски репресии спрямо цели партийни структури. Ще искаме комисия за разследване на тези случаи, защото сме против такива недемократични средства", подчерта той и даде пример със Сърница, където според него няма нито един купен глас, защото "няма ромски гласове", но кметът е бил викан два пъти в полицията и предупреден да не се занимава с изборния процес.

В отговор на въпрос Цонев заяви, че партията му ще подкрепи създаването на комисия в парламента за санкциите по закона "Магнитски", даже искали те да я предложат.

"Ние вече извършваме наше разследване. Искаме да знаем къде са данните Пеевски кого е назначавал, кога. Искаме да изследваме верни ли са твърденията на Финансовото министерство и на какво основание българското правителство прие мерки, след като няма закон, който да въвежда действието на американския закон на европейска и българска територия", коментира той.

По повод комисията "Росенец" депутатът от ДПС отговори на въпроса как ще коментира фактите, че в парка, където се намира и къщата на Ахмед Доган, има незаконни сгради:

"Като има незаконни сгради, да бъдат санкционирани, за първи път чувам, че някакви нарушения по ЗУТ съставляват повод да се занимава цялата държава с това, след като има органи. Нали разбирате, че това са политически... има нарушения на Буджака, г-н Прокопиев си е направил там вила с всички нарушения. Ние ще участваме активно в комисията".