Ние настоявахме за машини за гласуване и продължаваме да сме поддръжници на машините, но не тези. Никога не сме искали тези устройства. С тях гласуват само за Мадуро във Венецуела. Никъде другаде точно тези не се използват. Така Йордан Цонев от ДПС коментира пред Нова телевизия желанието на Движението да се върнат хартиените бюлетини.

"Нашите избиратели свикнаха с машините. На всички избори с машини повишаваме резултата си. В Турция резултатът също е блестящ", отчете Цонев. Той обаче посочи, че специалисти им обяснили, че софтуерът на устройствата лесно се манипулира: "И ни показаха нагледно как може да се манипулира преброяването", посочи още депутатът.

Според Цонев от ДПС са били най-потърпевши от невалидните бюлетини, затова и държали на машинния вот. "Ние ще продължим да искаме устройства, които броят бюлетините и връщат невалидните от тях", коментира той.

По отношение на съставянето на правителство Цонев посочи, че от разговорите не се вижда напредък, защото нямало диалог. "Втората политическа сила казва, че няма да подкрепи победилата. Но пък победилата да подкрепи тях. Абсолютен нонсенс, гавра с избирателя", категоричен е той.

Дали от ДПС ще подкрепят мандат на ГЕРБ, каза: "Не сме водили никакви разговори, освен с Плевнелиев и Паси. За да стартира процесът по съставяне на кабинет, трябва да започнат разговори. Когато първата партия получи мандата, трябва да ни каже какъв формат на правителство си поставя", е неговото мнение. И заяви: "Нашата партия отговаря с "да" и "не", когато има конкретни разговори".

По думите му от Движението са разбрали посланието на избирателите. "Ще положим максимум усилия да има кабинет. Ще говорим с всеки, който ни покани. Ще даваме конструктивни предложения и няма да поставяме червени линии. И с третия, и с втория, и с първия мандат ще подходим конструктивно и диалогично", обясни Цонев. Неофициална подкрепа обаче ДПС нямало да даде на никого.

Третия мандат той си представя по-скоро като форма на антикризисен кабинет с къс хоризонт. "Най-добрият вариант е 173 депутати да направят кабинет. Това е евроатлантическата коалиция. Партиите, които заявяват ярка евроатлантическа подкрепа имат 173 депутати. Това е волята на народа", подчерта депутатът.

Относно възможността в евроатлантическата коалиция да участват и партии, определяни от ДПС като "опасни" за управлението и бъдещето на страната, той поясни: "Когато партиите са във взаимен контрол, в кабинет с основна цел да се решават кризите, тези неща се минимизират. Винаги сме казвали, че кой какъв е - решават органите в страната".

Цонев е на мнение, че има проблем с това как е конструирана съдебната система и прокуратурата. "Искаме генерално да се реши този въпрос. Персоналният идва след това. Не отказваме да говорим и по персоналния въпрос", допълни той.