"Нямам съмнение, че записът е автентичен. Не допускам, че източникът ми на информация е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават", посочи депутат от БСП Елена Йончева за скандалния аудиозапис, изнесен от БСП в сряда, станал известен като аферата "Ало, Банов съм".

Според него министърът на културата Боил Банов се е опитал да спести големи суми за неустойки на фирмата-изпълнител на проекта за реконструкция на столичното Ларго.

"Този запис е направен от човек, който е присъствал на тези разговори. Ние имаме защитен свидетел, има свещено право да не го разкриваме. Той ще даде показания. Аз няма да го издам. Прави се опит да се обсъжда личността на свидетеля. Свидетелят няма значение какъв е, единственото важно е истина ли е информацията, която се поднася. Ние сме провели много голяма работа с документи. Не може да ме е подвел, защото разполагаме с документи. В записа ние чуваме как г-н Банов говори, че трябва да се спре строителството по независими от строителя причини, за да не започне дело и да не бъдат взети тези 700 000 лева", обясни Елена Йончева, след като самият Банов вече каза, че въпросният защитен свидетел е същият бивш чиновник Ангел Ангелов, за когото твърди, че от години го е изнудвал с въпрсония запис.

Снимка: bTV

В понеделник официално сигналът ще бъде внесен в ОЛАФ и специализираната прокуратура, съобщи депутатката.

"Предоставих всички данни, които са ми известни в прокуратурата преди 2 дни. В понеделник внасяме в ОЛАФ и специализираната прокуратурата всички записи и данни", уточни тя.

"Ало, Банов съм" е продължение на "Ало, Ваньо". Това е модел на управление. Няма чувство за справедливост в тази държава. Записът, който трае 17 минути, показва не само няколко фрази, а дълъг разговор, в който се заявява, че трябва едни 700 000 хиляди лева да се спестят", каза още тя.

Министерството на културата съди фирмата за нещо съвършено различно, изтъкна Йончева по повод твърденията на Банов, че държавата си е поискала парите.

"Това, което говорят от Вежди Рашидов и Боил Банов, че Министерството на културата е започнало съдебен процес, става въпрос за друг период - това е след 20 януари 2016 г., след като изтича анекса на договора. Не е Министерството на културата инициатор на този съдебен процес срещу строителя. Говорим за фалшификация, става въпрос за истински разговор, това прокуратурата няма как да не докаже", обясни журналистката.

Не са водени разговори с мен да бъда водач на листата на БСП за евровота, каза още Елена Йончева в отговор на въпрос.

"Смятам, че Сергей Станишев трябва да води листата, но това не зависи от мен. С него се чуваме по няколко пъти в годината и говорим предимно за децата", допълни тя.

Строителят: Имаме достатъчно основания за удължаване на договора за Ларгото

Имаме не едно, а 3-4 основания за удължаване на договора за Ларгото, които са законни и нас не ние необходимо, специално на сдружението, допълнителна индулгенция от някога, за да ни оневини за плащане на неустойки", каза междувременно представителят на консорциум "Антична Сердика" - Ларгото - Росен Колелиев.

"Показвам документи, с които и съдът е решил на първото си решение, че нямаме вина за удължаване на срока", добави той.

Колелиев коментира, че познава инж. Драгомир Драганов и че той не го е уведомявал за разговор с министъра на културата Боил Банов.

Драганов, по думите на БСП, е бил от другата страна на телефонния разговор на изнесения от левицата запис с културния министър и че именно той е ръководител на проекта за Ларгото от страна на "Антична Сердика".

"Нито съм нареждал, нито ме е уведомявал колегата за подобен разговор с Банов", бе категоричен Колелиев.

Той отбеляза, че консорциумът няма никакъв интерес от подобен род действия и зачете част от писмо, изпратено към културното министерство, от което става ясно, че е имало проблеми в комуникация между консорциума и министерството.

Колелиев бе категоричен, че обектът Ларгото е уникален и че неговите колеги са вложили душа и сърце.

Това, че обектът закъсня, не се дължи на техни грешки и пропуски, отбеляза още той и открои, че е имало и технически основания за удължаване на проекта. Той даде пример с подмяната на купола, което се е правило само на три места и едното е Лувъра.

Това е уникална технология, която изисква подмяна на 350 прозореца, добави Колелиев.