От много години българското електронно управление е бизнес проект - не се гледат интересите на държавата, не се гледа постигането на интересите на гражданите на държавата в електронното управление, а усвояването на пари по редица проекти. Това каза министърът на електронното управление Александър Йоловски в предаването "Още от деня" по БНТ.

Йоловски изрази недоумение от това, че в цивилния сектор, какъвто е електронното управление, е имало секретни обществени поръчки.

"За изминалите 4 години на национално ниво има т.нар. секретни обществени поръчки в информационните технологии на стойност около 140 млн. лв., от които изключително странно е, че 52% са били изразходени от структурата на моето министерство в момента. Това е много странно", коментира Александър Йоловски.

По думите му много ясно трябва да спрат всички секретни поръчки в българското електронно управление.

"Много ясно трябва да спрат всички секретни поръчки в българското Ай Ти, що се касае до българското електронно управление", подчерта министърът. Според него в българското електронно управление има достатъчно финансов ресурс, но този ресурс не се харчи както трябва.

"Моята позиция като министър е плътно да застана зад това държавата да получава това, което е поръчала", заяви Йоловски. По думите му, когато се прави електронно управление, се търси ефективност и ефикасност на разходите, но това не се постига, защото "ограничен кръг компании имат достъп до търговете, на които се закупува оборудването и софтуерът".

"Не мога да кажа дали има корупция, рушвети или нередности, но със сигурност, когато се използват ограничени процедури по Закона за защита на класифицираната информация, много малък брой компании имат достъп до тези търгове и тогава дори не е ясно какво купува държавата."

"Каквото трябва, където трябва, съм казал", коментира министър Йоловски в отговор на въпрос има ли подплатени с доказателства съмнения за извършвани нередности при възлагане на поръчките.

"Атакуван съм по редица въпроси, по които дигитализацията всъщност върви. Много от темите, по които ние реализираме успехи в министерството, всъщност има обратна атака от страните, които са засегнати", заяви министърът и даде пример за такива теми с извинителните бележки на учениците и с електронните рецепти в системата на здравеопазването.

Прокуратурата все още разследва, каза Йоловски по повод делото, образувано по негови твърдения, че му е оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов.

"Това е тема, към която наистина трябва да се придържаме към официалните становища, тъй като е много щекотлива и прокуратурата трябва да излезе със съответното заключение. Не бих могъл да предположа, но със сигурност темите, които аз повдигам, са част от системните проблеми на българското електронно управление", посочи министърът, попитан дали мисли, че делото "стои на трупчета".

"Това е тема, която зависи от премиера и от вицепремиера. Нека 6 март да не е вододел на електронното управление. Аз работя с хоризонт правителствената програма, която не свършва на 6 март", каза Александър Йоловски в отговор на питане дали ще остане министър след ротацията.