Дълга опашка от желаещи да гласуват се образува днес по обед пред българското посолство е Берлин, където са разположени четири от петте изборни секции в германската столица.

Въпреки продължителното време на изчакване, изборният ден преминава спокойно, макар известно объркване да породи необходимостта да бъдат попълвани две декларации - една за участие е изборите за Народно събрание и една - за избор на евродепутати.

Германия е страната, за която са подадени най-голям брой заявления за гласуване на български граждани в чужбина в изборите за Европейски парламент - 2954, както и втора по брой на подадените заявления за гласуване за националните парламентарни избори - 2715, сочат данни на Централната избирателна комисия. Повечето гласуващи предпочитат да попълнят заявления на място. В три от четирите секции на посолството освен с хартиени бюлетини може да се гласува и с машина.

Освен в Берлин намиращите се в Германия наши сънародници могат да гласуват в още 91 града в страната.

Снимка: БТА

Сред чакащите да подадат своя глас има хора от всички възрасти, както студенти в германската столица, така и живеещи от десетилетия тук. Почти всички гласуват и в двата вота.

Снимка: БТА

Дълга опашка се изви пред постоянното ни представителство в Брюксел, където се намират две от секциите за гласуване за Европейски и национален парламент, съобщи БНР. Много белгийски граждани чакат също пред своите секционни комисии, за да дадат вота си, освен за европейски, и за федерален и регионален парламент на кралството. За белгийците вотът е задължителен.

Белгийските секции отвориха още от 8 часа местно време, оттогава пред тях се събраха и чакащите да дадат вота си. В случай, че не направят това, глобата би могла да стигне до 250 евро. Младеж на видима възраст около 25 години сподели пред БНР:

"Дадох гласа си за тези, които споделят моите ценности, защото това може да доведе до промяна. И си казах, че дори промяната да не настъпи, е добре да им помогна".

Младежът поддържа задължителния вот в кралството и не иска ситуацията да се променя. Защо?

"Живеем в общество и всеки човек участва в изграждането му. Затова смятам, че вотът е важен за това, което определя демокрацията най-добре - всеки да даде своя дял".

За какво гласуват двама български младежи:

"За това да има един по-толерантен, по-склонен към сътрудничество български парламент, в който отделните политически семейства са склонни да работят заедно"

"За по-силна България. Определено има нужда от промяна, да се подобри икономиката да се борим с корупцията и да си оправим съдебната система, защото хората са толкова обезверени, че могат да получат някаква справедливост в България, че просто бягат".

Искат ли и в България да се въведе задължителен вот като в Белгия?

"Определено смятам, че трябва да се въведе задължителен вот като в Белгия"

"Аз живея от доста време в Белгия. Това, че вотът е задължителен, е доста хубаво всъщност. Кара хората да осъзнаят, че освен да искат, трябва и те да направят нещо за държавата".