Това, което ни предложиха за общо решение за КСНС, беше един предизборен подарък за Корнелия Нинова. С това започна изявлението си премиерът Бойко Борисов след проведения днес следобед КСНС при президента.

Съветът не стигна до съгласие за обща декларация за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквато беше темата на заседанието.

Нито един от присъстващите не одобри това, което пишеше, добави премиерът. Говорихме си добронамерено и накрая всички решихме да нямаме общо становище, дори Корнелия Нинова вдигна ръка, каза премиерът.

Като видях как се споглеждат Нинова и Иво Христов (началник на президентския кабинет и отскоро председател на Стратегическия съвет на държавния глава) ми стана ясно кой ги е писал тези неща, заяви Борисов.

За "кражбата на 10 млрд."

Нинова започна още от вратата с една цифра - крадат на година 10 млрд. Попитах я откъде идва тази цифра, тя отговори, че в Европа се говорило. Как, след като капиталовите разходи на година са 5 млрд. лева, коментира Борисов и добави, че предложил президентът да бъде арбитър на финансов спор между експерти на двете страни.

Дори аз не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 млрд. лева по време на техните управления, отбеляза Борисов.

Било яростно бранене на статуквото, кое статукво - ние сме на 10 години, а на колко са те - на 115, изтъкна Борисов в отговор на думи на Нинова след заседанието, че на КСНС станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти.

За европейската прокуратура и Кьовеши

Борисов се впусна в отговор и на друго обвинение на Нинова - за гласуването на кандидатурите за европейски прокурор. Както е известно бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кьовеши стана предпочетеният от Европейския парламент кандидат за главен прокурор на ЕС. Съветът на ЕС обаче избра френския прокурор Жан-Франсоа Бонер и тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура трябва да бъде назначен по общо съгласие на двете институции, в момента текат преговори между тях.

Европейският съвет (има предвид лидерите) не се е занимавал, не е гласувал за кандидатура, а по-добре Нинова да се обърне към нейните колеги - социалистическото правителство на Румъния, нейната колежка премиер на страната,  и да ги пита защо са против кандидатурата на Кьовеши и защо й отнеха правото, заяви Борисов и допълни, че няма нищо лично против нея и не се бърка.

Миналата седмица Нинова попита чрез фейсбук Борисов защо "Съветът на ЕС е против (Кьовеши), в това число и България. Защо, господин премиер? Страх?.

"Поне навън не се излагаме"

Борисов изрази задоволство, че президентът винаги кани министри при посещенията си в чужбина - "те му организират бизнес форумите, прекрасно минават". Поне за радост в чужбина не се излагаме". "А като дойде тук, казва, че министрите са корумпирани. Като са корумпирани, не ги взимайте", каза Борисов. 

"Къде е заровено кучето"

Искат да има нов антикорупционен закон и шефът на комисията да се назначава от президента, заяви Борисов във връзка с настояването на Нинова за ново законодателство срещу корупцията и нови лица в борбата срещу нея.

Нека видим недъзите на този закон, кое работи и кое не. Ако има такива неща, да влязат в парламента и да ги решат. Какво сега, давате ни нов закон, а си седите вкъщи и си почивате и като чираци ни възлагате работа, коментира министър-председателят.

"Наказахме преди институциите да се произнесат" 

Борисов подхвана и темата "Апартаментгейт", като напомни, че е наказал Цецка Цачева, като не й е позволил дори да се върне в парламента, защото си избрала апартамент на изкоп, жестоко наказал с "максимална строгост" и Цветан Цветанов.

Във връзка с наказанието на Цветанов Борисов припомни изказване на заместника си в предаването "Панорама" (от 29 март), че не се чувства наказан след оставката, защото нямало кой да го накаже. Има трима, които могат да го накажат, този Горе, хората (имаше предвид електората) и аз, изтъкна Борисов, добавяйки, че е е гледал изказването. Заедно с това, премиерът честити рождения ден на Цветанов, който бил днес.

"Заради "Апартаментгейт" без още да са се произнесли институциите, коя друга партия го е правила...?, попита премиерът и лидер на ГЕРБ. Председател на ПГ, на комисия, депутати, колко си заминаха от ГЕРБ... Министър един, втори зам.-министър, само по този случай, каза Борисов и благодари на медиите, че са излезли и са показали истината. Може да си отиде още един министъ, ако се установи нарушение, добави Борисов, имайки предвид вероятно проверката, която започна за произхода на средствата и имотното състояние на министъра на туризма Николина Ангелкова. "Колегите от БСП при такава ситуация казват, като се произнесат институциите, ще вземем решение. Ние взехме оставките и без да са се произнесли."

Премиерът изрази съгласие за създаване на анкетна комисия за апартаментите, така както имало за "Грипен", паралелно с проверките на НАП, прокуратурата, ДАНС.

Честно да ви кажа толкова добре си тръгнах от КСНС. Толкова бяхме радушни с президента. Явно като си тръгнем, някой влиза при него и приказва такива неща. Мога да се подпиша, че това, което казвам сега, го казах и тогава точно така, подчерта Борисов.