Това заяви в Туитър изпълняващата длъжността министър на външните работи на Израел Ципи Хотовели, цитирана от ДПА и Ройтерс, на които се позова БТА.

Израел ще действа с всички средства, за да спре ратифицирането на споразумението, добави тя.

Днес Иран и шестте световни сили (петте постоянни членки на ООН и Германия) постигнаха историческо споразумение за ядрената програма на Техеран.

Хотовели определи последиците от споразумението като "много сериозни" и подчерта, че то ще даде възможност на Иран да направи огромна стъпка към превръщането си в ядрена държава.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на свой ред, че споразумението за ядрената програма на Техеран е историческа грешка и се зарече да направи всичко, което може, за да възпре ядрените амбиции на Иран, предаде Ройтерс.

"Пред Иран се отваря надежден път към създаване на ядрени оръжия. Много от ограниченията, които трябваше да му попречат да постигне това, ще бъдат премахнати", каза той днес в началото на срещата си в Ерусалим с холандския външен министър Берт Кундерс.

"Иран ще получи джакпот, кешов бонус от стотици милиарди долари, което ще му позволи да продължи агресията и терора си в региона и в света. Това е тежка грешка от исторически мащаб", добави израелският премиер.

Нетаняху откри акаунт в Туитър на фарси (персийски език), за да атакува споразумението по иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

Висш представител на канцеларията на премиера коментира пред АФП:

"Целта е да се установи пряка комуникация с иранците, на които от Ислямската революция през 1979 г. насам се втълпява да мразят Израел. Искаме да кажем на иранците на фарси истината за ядреното споразумение, обяснявайки им, че милиардите долари, които иранският режим ще получи в резултат на споразумението, ще бъдат похарчени за финансиране на тероризма и за оръжия, а не за изграждането на училища и болници".

Израел - заклет враг на Иран - ожесточено се противопоставя на ядреното споразумение, което според Нетаняху няма да попречи на Техеран да създаде атомна бомба.

"Докато театърът с Иран продължава, Техеран е на път да се сдобие с ядрена бомба и разполага с милиарди долари за тероризъм и нападения", се казва в едно от посланията, качени в акаунта @IsraeliPM_Farsi.

Натаняху има още три акаунта в Туитър - на иврит, на английски и на арабски. Той често ползва социалните мрежи, включително Фейсбук, в кампанията си срещу иранската ядрена програма.

Израел е единствената ядрена сила в Близкия изток, която не е подписала Договора за неразпространение на ядрено оръжие.