Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова осъди остро решение на ЦИК от 27 януари, с което според нея се пречи на явяването на изборите на формации като "Изправи се.БГ", Демократична България, Отровното трио и др., защото не са партии.

Според решението на ЦИК коалициите, които ще се явят на парламентарните избори, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията.

"Това противоречи на член 128 от ИК, което дава възможност коалициите да имат различно име от това на партиите в нея", посочва Манолова.

Досега така се регистрираха Обединените патриоти, Демократична България и др.

От "Демократична България" потвърдиха пред БНР, че също ще обжалват решението на ЦИК.

 

"В решението се прилага автоматично текст, касаещ местните коалиции и се разчита това да остане незабелязано от формациите, които са извън статуквото", посочва Манолова.

По нейните думи поправката се прави именно, за да не е възможно "Изправи се.БГ" да е име на коалицията за бюлетината.

"Решението е гласувано единодушно от представителите на ГЕРБ, на БСП, на ДПС и на "патриотите", за да се спрат - чрез инженерни игри - политическите опоненти като "Изправи се.БГ", Триото и ДБ", коментира Манолова скандалното решение.

Решението се обжалва днес от всички партии от мрежата на "Изправи се.БГ", Движение 21 и др.

На основание чл. 58 от Изборния кодекс срокът за обжалване е до 30 януари в 21,13 ч. чрез ЦИК до Върховния административен съд.